Ιαν 22

Twitter: Άνω των 50.000 οι ρωσικοί λογαριασμοί – bots που έκαναν προπαγάνδα για τις εκλογές των ΗΠΑ

Το Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή πως πάνω από 50.000 λογαριασμοί – bots (αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί), οι οποίοι συνδέονταν με τη Ρωσία, διέσπειραν προπαγάνδα για τις αμερικανικές εκλογές του 2016- αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε ανακονωθεί προηγουμένως.

Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή μέσω ανάρτησης στο επίσημο blog του. «Ταυτοποιήσαμε και αναστείλαμε τη λειτουργία ενός αριθμού λογαριασμών που φέρονται να συνδέονται με τις προπαγανδιστικές προσπάθειες του συνδεόμενου με τη ρωσική κυβέρνηση οργανισμού που έιναι γνωστός ως Internet Research Agench (IRA). Συνάδοντας με τη δέσμευσή μας για διαφάνεια, αποστέλλουμε ενημερώσεις σε 677.775 χρήστες στις ΗΠΑ που ακολούθησαν έναν από τους λογαριασμούς αυτούς ή έκαναν retweet ή like σε tweet από αυτούς τους λογαριασμούς κατά την περίοδο των εκλογών. Επειδή έχουμε ήδη αναστείλει τη λειτουργία αυτών των λογαριασμών, το σχετικό υλικό στο Twitter δεν είναι πλέον δημόσια διαθέσιμο» αναφέρεται σχετικά.

Συνολικά, η ανάλυση του Twitter έδειξε συνολικά 50.258 αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που κρίθηκε ότι σχετίζονταν με τη Ρωσία και έκαναν tweets που είχαν να κάνουν με τις εκλογές κατά την εκλογική περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 0,016% των συνολικών λογαριασμών στο Twitter εκείνη την περίοδο. «Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα αντιπροσωπεύει πρόκληση στις δημοκρατικές κοινωνίες παντού, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά σε αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, οι δυνατότητες του κοινωνικού δικτύου ως προς την αντιμετώπιση «κακόβουλης αυτοματοποίησης» (όπως άμεσα replies σε tweets, συντονισμένο engagement κ.α.), έχουν βελτιωθεί, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2018 με κινήσεις όπως επιπλέον επενδύσεις στις δυνατότητες machine learning κ.α.

Το Facebook και το Twitter έχουν δεθεί έντονες επικρίσεις από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αλλά και το ευρύ κοινό, για αυτό που θεωρείται ως αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν συντονισμένες προσπάθειες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης στο πλαίσιο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016.

 

naftemporiki.gr