ACHAIA CLAUSS: Το ιστορικό του αχαϊκού αμπελώνα

1854                                                    

Ο Βαυαρός Γουσταύος Kλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος.   

Κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του οινοποιείου.

Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου μεταμόρφωσαν το μικρό οινοποιείο σε ένα ολόκληρο οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων.

 

 

 

 

 

1861

Ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία Γιάκομπ Κλίπφελ και τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα αφού συμμορίες επιτίθονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1872

Η οινοποιεία μετατρέπεται σε μετοχική εταιρεία

 

1873

Δημιουργείται το γλυκό και ατίθασο κρασί, η «Μαυροδάφνη». Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχρινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών που στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτούν ιδιαίτερα αρώματα. Ένα όνομα που ακόμα και σήμερα πρωταγωνιστεί. Η δύναμη δε της «Μαυροδάφνης Πατρών» είναι τόσο μεγάλη που από ονομασία προέλευσης μετατρέπεται σε brand name.

 

 

 

 

 
 
1899

Η χρονιά του 1899 σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα. Η Δεμέστιχα γίνεται η Πρέσβειρα των ελληνικών μεθόδων οινοποίησης και καταργεί τα σύνορα καθώς εξαπλώνει ραγδαία τη φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της γης. Βάζοντας τα θεμέλια της λόγιας οινοποίησης, παρέδωσε στους μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του την αγάπη και την αυταξία της γης και του τόπου που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε.
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
1908

Μετά τον θάνατό του, το 1908, και με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το οινοποιείο περιέρχεται για ένα διάστημα «στο ελληνικό Δημόσιο ως γερμανική πολεμική αποζημίωση» για να το αναλάβει αργότερα η οικογένεια του σταφιδέμπορα Βλάσση Αντωνόπουλου.

 

 

 

1919

Η ACHAIA CLAUSS περνάει σε ελληνικά χέρια. Ο Βλάσιος Αντωνόπουλος ήταν Έλληνας βιομήχανος και πολιτικός από την Πάτρα. Ήταν παντρεμένος με την Ιταλίδα Costanza Malfliza και τότε η οικογένεια Αντωνόπουλου έμενε στην Βίλα Κλάους μέσα στον χώρο της εταιρείας. Μάλιστα τη μετονόμασε σε Βίλα Κωνστάτζα από το όνομα της γυναίκας του, έτσι παραμένει γνωστή και σήμερα. Αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης.
Διατηρείται το παραδοσιακό κομμάτι της οινοποιίας σαν το αδιάσειστο τεκμήριο της συμβολής της ACHAIA CLAUSS στο ρίζωμα του εκλεπτυσμένου οίνου στην ελληνική πραγματικότητα. Η φήμη της ACHAIA CLAUSS έχει εξαπλωθεί σε 43 χώρες του κόσμου. Πρόθεσή της η ανάδειξη των κρυμμένων μυστικών του Ελληνικού Αμπελώνα και η αξιοποίησή τους στο μέγιστο δυνατό. 

 

Σήμερα

Η ACHAIA CLAUSS παράγει πλέον τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση. Αληθινή όαση, παραδίδει την ομορφιά και την ιστορία της στο χρόνο, στους χιλιάδες επισκέπτες της και σε όσους την αγαπούν και φροντίζουν για τη διατήρηση της μοναδικής της υπόστασης.
Η ACHAIA CLAUSS αποτελεί σελίδα από την ιστορία του τόπου μας, που αρνείται πεισματικά να παλιώσει και διατηρεί όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των περιπετειών που ξετυλίχθηκαν από το 1854, τότε που ο ατίθασος νεαρός μποέμ Γουσταύος Κλάους ανακάτεψε τα ήθη, τα έθιμα και το αστικό status της εποχής εκείνης, δημιουργώντας κομμάτι–κομμάτι την παλαιότερη Πρέσβειρα Οίνου της Ελλάδας στον κόσμο, που χάραξε τα αχνάρια της Οινοποίησης με ανεξίτηλες γραμμές.

 

 

 
Διασημότητες που την επισκέφθηκαν

Η Achaia Clauss αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και έχει ζήσει μεγάλες δόξες, ενώ οι επισκέπτες που πέρασαν ήταν σημαντικοί. Από τη βασίλισσα Ολγα, τον Φραντς Λιστ, τον Οτο φον Μπίσμαρκ, μέχρι τον Ωνάση, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Αλβέρτο του Μονακό.

Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, μια μυθιστορηματική μορφή που δέσποσε στην Ευρώπη επισκέφθηκε τον συμπατριώτη της το 1885.

Εκείνη την εποχή η «θλιμμένη Αυτοκράτειρα Σίσσυ» ηρεμούσε από την κατάθλιψη, την φυματίωση και όλα τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνιζαν την ζωή της, στο παραμυθένιο παλάτι που κατασκεύαζε στην αγαπημένη της Κέρκυρα, στο Αχίλλειο. Οι Έλληνες γιατροί τότε της της συνέστηναν να πίνει την Μαυροδάφνη Κλάους σαν ηρεμιστικό και δυναμωτικό φαρμακευτικό οίνο.

Υπήρξε η πρώτη επισκέπτρια της Gutland, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή της στο πρώτο βιβλίο επισκεπτών του Οινοποιείου.

Προς τιμήν της υψηλότατης επισκέπτριάς του ο Κλάους ονόμασε το πρώτο Κελάρι του Οινοποιείου Imperial Cellar – Αυτοκρατορικό Κελλάρι.

Σήμερα η Achaia Clauss παράγει πλέον τα προϊόντα της σε νέες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση ακολουθώντας την ίδια συνταγή του Κλάους.

 

26804626_1770073866400978_142437003595793727_n

 

26804851_1770070709734627_1188090964986172538_n