Ιούλ 26

Aττική: Προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση

Διενεργείται καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα – Αυτοψίες για τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων ενόψει και των καιρικών φαινομένων


Την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει θέσει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Αττικής στις πληγείσες περιοχές από τη φονική πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα, γίνεται καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, ενώ διεξάγονται αυτοψίες για τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων ώστε να αποφευχθούν νέα δεινά από επικείμενα -σύμφωνα με την ΕΜΥ- πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου διενεργεί αυτοψίες για τον εντοπισμό των σημείων επί των ρεμάτων όπου πρέπει να κατευθυνθούν στοχευόμενα τα μηχανήματα έργου για να απομακρύνουν τα πεσμένα δένδρα ή άλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν την απορροή των υδάτων.

Έχουν καταγραφεί 26 πληγείσες επιχειρήσεις

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φιλίππου τόνισε πως μέχρι στιγμής «κλιμάκιά μας έχουν καταγράψει 26 πληγείσες επιχειρήσεις σε όλη στην περιοχή (από Ραφήνα έως Αγ. Ανδρέα). Σήμερα ξεκινούν την καταγραφή των κατεστραμμένων αυτοκινήτων. Με τη βεβαίωση που θα χορηγήσουμε στους ιδιόκτητες, θα απευθυνθούν αφενός στις κατά τόπους εφορίες τους για να διαγράψουν τα οχήματα από τα σχετικά μητρώα και να μην επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας, αφετέρου στις ασφαλιστικές τους εταιρίες για να αποζημιωθούν.

Προσπάθεια η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση της περιοχής ο κ. Φιλίππου ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεργεία της ΔΕΗ συνεχώς αποκαθιστούν, απομακρύνουν και επισκευάζουν τις κατεστραμμένες κολόνες (400 συνολικά, με περίπου 100 μέσης τάσης και 300 χαμηλής). Επισημαίνει δε ότι «σύντομα θα λειτουργήσουν». Ήδη ηλεκτροδοτήθηκαν τα δύο πρώτα τμήματα επί της Λεωφ. Μαραθώνος και έως την Παρασκευή, θα ηλεκτροδοτηθεί το 70% των περιοχών, εκτιμά. «Γεγονός που θα επιτρέψει και τη λειτουργία των πιεστικών στα αντλιοστάσια των δεξαμενών για την υδροδότησή τους», σημειώνει επίσης.

Τονίζει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη αποκατάσταση της ομαλότητας σε όλη την περιοχή. Επίσης ενημερώνει για την κινητοποίηση της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας η οποία με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών (εθελοντών στην πλειοψηφία τους) βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων ιδιαίτερα όσων έχουν ασθενείς, αγνοουμένους και κυρίως θύματα.

Εκατό δωμάτια από την Ένωση Ελλήνων Ξενοδόχων

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για την κάλυψη άμεσων αναγκών, κάνει λόγο για τη συνδρομή 100 δωματίων από την Ένωση Ελλήνων Ξενοδόχων αλλά και την υπερεπάρκεια κλινοσκεπασμάτων και ράντζων για όσους τυχόν προσέφυγαν και διαμένουν σε κατασκηνώσεις.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη του κόσμου για την ανακούφιση των πληγέντων, ο κ. Φιλίπππου ενημερώνει ότι «είναι πλήρεις» οι σχετικές δομές τόσο του Δήμου Μαραθώνα όσο και της Ραφήνας. Τονίζει δε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο με «την εμπειρία που διαθέτει, τη δυναμικότητα, την οργάνωση και το μηχανισμό που ανέπτυξε πρόσφατα, μπορεί να διαχειριστεί άψογα όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης που εξαπλώθηκε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ