6 Άξονες στρατηγικής για την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα

Απόστολος Κατσιφάρας: Δεν περιμένουμε θαύματα, περιμένουμε  απαντήσεις

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, πραγματοποιείται στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2018 το 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κυβέρνησης, αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για το 1ο που πραγματοποιείται το 2018 στη χώρα μας και που επιδιώκουμε να δώσει ένα θετικό μήνυμα για την εξέλιξη της οικονομίας μας, αλλά κυρίως για τη ζωή, την καθημερινότητα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκυρία βρίσκει την Δυτική Ελλάδα αντιμέτωπη με χρόνια προβλήματα για κάποια από τα οποία έχουν δρομολογηθεί λύσεις, για κάποια άλλα δρομολογούνται, ενώ οφείλουμε να δρομολογήσουμε και εκείνα που θα δώσουν οριστικές απαντήσεις και λύσεις.

Επανειλημμένα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν συζητηθεί προβλήματα που αναμένουν απαντήσεις και για τα οποία οι παρεμβάσεις πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.  Είναι γεγονός ότι η Δυτικής Ελλάδα, στον τομέα των υποδομών, δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα στη χώρα. Πάντα η ζυγαριά έγερνε ανατολικά. Είναι η ώρα να αποκαταστήσουμε την χρόνια αδικία και να υλοποιήσουμε στο σύνολό τους τις υποδομές με τους ίδιους όρους.

 

Ειδικότερα,

 Τομέας Υποδομών:

  • η Ολυμπία οδός, μετά την υλοποίησή της μέχρι την Πάτρα, παραμένει χωρίς διασφαλίσεις μέχρι την Τσακώνα. Έργο πρωταρχικής σημασίας, όχι για τη Δυτική Ελλάδα μόνο, αλλά για τη χώρα. Οι πολίτες κατά κύριο λόγο της Ηλείας, αλλά και της Αχαΐας περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν από τους αρμόδιους Υπουργούς πότε αρχίζουν εργασίες, πότε υπογράφονται συμβάσεις, πότε υλοποιείται το έργο. Ολυμπία οδός, χωρίς την Αρχαία Ολυμπία δεν είναι Ολυμπία οδός.
  • Αμβρακία οδός, στην άλλη πλευρά της Περιφέρειάς μας, στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για ένα έργο που αραχνιάζει. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία και επιθυμούμε να ακούσουμε το σχεδιασμό για το έργο.
  • Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. Οι ανάγκες από τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου δείχνουν ότι το Αγρίνιο πρέπει να βρεθεί πιο κοντά στην Ιόνια οδό. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας θέλουν να ενημερωθούν για αυτόν το σχεδιασμό σε συνδυασμό και με τη σύνδεση με Πλατυγιάλι.

Για αυτές τις προτεραιότητες είμαστε όλοι δεσμευμένοι, το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εγώ προσωπικά. Η βούλησή μας είναι ισχυρή.

Ενεργειακά δίκτυα, η άλλη άνιση πλευρά

 Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει στη Δυτική Ελλάδα. Η επιχειρηματικότητα και η κατοικία, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους στη χώρα. Δυστυχώς, δεν σχεδιάστηκε ενεργειακό δίκτυο  για τη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο, οι φορείς της περιοχής μας, τα Τεχνικά μας Επιμελητήρια και η Περιφέρεια συνεργάστηκαν, προετοιμάστηκαν και τώρα μπορούν να διεκδικούν την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Όμως, για λόγους δικαιοσύνης  πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θεωρούμε ότι υπάρχει σχεδιασμός που περιμένουμε να ακουστεί. Από την πλευρά μας, για να διευκολυνθεί η έλευση αλλά και για να είναι ανταγωνιστική και συμφέρουσα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, έχουμε ήδη προβλέψει σχετικό κονδύλι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σιδηροδρομικό δίκτυο, το σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον μέσο

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός προορισμός, χωρίς τρένο. Δεν υπάρχει εμπορικό λιμάνι χωρίς τρένο.

Δυστυχώς, το τρένο στη Δυτική Ελλάδα δεν σφυρίζει.