Χειμερινές αποδράσεις στο Καϊμακτσαλάν!

Αποτέλεσμα εικόνας για καιμακτσαλαν

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καϊμακτσαλάν (λευκή κορυφή), ένα ορεινό χωριό στο Νομό Πέλλας έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ενώ η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο Άγιος Αθανάσιος ξεχωρίζει λόγω της γειτνίασης του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές, διαθέτει 6 αναβατήρες και 13 πίστες, ενώ το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 15 χλμ. Μάλιστα, εκεί βρίσκεται και ο ψηλότερος αναβατήρας στην Ελλάδα σε υψόμετρο 2.480μ.! Οι πίστες του φημίζονται για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ενώ στα highlights του χιονοδρομικού συγκαταλέγεται η ειδικά διαμορφωμένη πίστα snowboard έκτασης 4 στρεμμάτων.

Αξέχαστη εμπειρία, βέβαια, αποτελεί και η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, αφού βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

Το χωριό του Αγίου Αθανασίου, τέλος, ξεχωρίζει και για την παραμυθένια του αρχιτεκτονική, τις πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα εστιατόρια, αλλά και την υπέροχη θέα στη μεγαλύτερη σε βάθος λίμνη της Ελλάδας, τη Βεγορίτιδα (την οποία αξίζει να επισκεφθείτε καθώς προσφέρει μια σειρά από δράσεις).

Αφετηρία για περισσότερες αποδράσεις
Αν καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά καθώς και την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταρράκτες της.

Περάστε, ακόμη, από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, επισκεφθείτε τον υγροβιότοπο Άγρας-Βρυττών-Νησίου και κάντε μία μαγική βόλτα με βάρκα. Περιοχή με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί προστατευόμενο υγρότοπο και έχει ως πυρήνα της τη λίμνη του Άγρα, έκτασης 5.972 στρεμμάτων, που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Αξίζει, ακόμη, να δείτε και το Λουτράκι του νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, όπου υπάρχουν oι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ με το νερό τους να έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου ή Ρέμα Νικολάου, ο οποίος συνεχίζει τη πορεία του στη λεκάνη της Αλμωπίας.

Φωτογραφίες: Flickr.com

Πηγή: reader.gr