Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν

Δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν. Κρατώντας πανό με τα οποία κατήγγειλαν «τους ταραξίες», φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατο στην Αμερική», «θάνατο στο Ισραήλ».

Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Αχβάζ, Αράκ, Ιλάμ, Γκοργκάν και Κερμανσάχ.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο Ιράν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από τις 28 Δεκεμβρίου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σχολίασε ότι οι «ταραξίες» αποτελούν μια μικρή μειονότητα, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα τους απαντήσει. Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρόκειται, αν κριθεί απαραίτητο, να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για να σταματήσει η βία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ήρεμη νύχτα στην Τεχεράνη. «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συγκρούσεις ή συλλήψεις στην Τεχεράνη», μετέδωσε αργά την Τρίτη το πρακτορείο Ilna που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές. Και η παρουσία των αστυνομικών ήταν μικρότερη στην πρωτεύουσα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Οι αρχές ανακοίνωσαν και άλλες συλλήψεις «υποκινητών» των ταραχών σε πολλές πόλεις της χώρας, κυρίως στην Κάρατζ, το Ισλαμαμπάντ Γαρμπ και την Κερμανσάχ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη από το Σάββατο το βράδυ και εκατοντάδες ακόμη στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr