Τσελέντης: Γιατί βρέθηκα στο Ιράν – Πώς γλίτωσα από το αεροπορικό δυστύχημα

Με την επικοινωνία να παραμένει δύσκολη, ο γνωστός σεισμολόγος στέλνει σήμερα ένα νέο μήνυμα από το Ιράν, μέσω του καλού συναδέλφου του Γεράσιμου Χουλιάρα και απαντά σε όλα

«Πάγωσε» το πανελλήνιο στο άκουσμα της είδησης ότι ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης  ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο Ιράν – τέταρτη ημέρα μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα – σώθηκε από βέβαιο θάνατο, καθώς καθυστέρησε να φτάσει στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να χάσει τη μοιραία πτήση που στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους. 

Με την επικοινωνία να παραμένει δύσκολη, ο γνωστός σεισμολόγος στέλνει σήμερα ένα νέο μήνυμα από το Ιράν, μέσω του καλού συναδέλφου του Γεράσιμου Χουλιάρα και απαντά σε όλα. Γιατί βρέθηκε στον Ιράν, πόσο συχνά ταξιδεύει εκεί, αλλά δίνει και λεπτομέρειες για την περιπέτειά του.  Παρακαλώντας τον Γεράσιμο Χουλιάρα να κοινοποιήσει το μήνυμά του στα social media, αναφέρει: 

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό το κόσμο που εξέφρασε την ανησυχία του. Στο Ιράν ταξιδεύω πολύ συχνά γιατί συνεργάζομαι με τη διεύθυνση γεωφυσικών ερευνών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου η οποία δοκιμάζει μια μεθοδολογία εντοπισμού κοιτασμάτων που έχουμε αναπτύξει εγώ και οι συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και η οποία είναι πολύ αποτελεσματική σε δύσβατες περιοχές. Η περιοχή Asuj ηταν μια από τις πυλωτικές περιοχές γιατί γειτνιάζει με τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη Zagros στην οποία οι κλασικές μέθοδοι έρευνας υδρογονανθράκων είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.
Πήγαινα στη περιοχή για να δω από κοντά τις συνθήκες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε αν εγκαθιστούσαμε ένα μικροσεισμικό δίκτυο. Έφυγα από το ξενοδοχείο μου στη Τεχεράνη με προορισμό το αεροδρόμιο και να μεταβώ στην Asuj και μετά στην Ahwaz μια άλλη περιοχή στο ΝΑ Ιραν. Λόγω της μεγάλης κινησης έφτασα καθυστερημένα οπότε πήρα την απόφαση να φύγω για την Ahwaz και να μεταβώ στην Asuj στην επιστροφή. Μόλις προσγειώθηκα στην AWAZ έμαθα για την καταστροφή και το ποσό τυχερός ήμουν. 
Λυπάμαι για τις τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδοξα στα αφιλόξενα βουνά του Zagros. 
Τα αεροπλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και σχεδόν όλων των τοπικών εταιρειών, λόγω των οικονομικών μέτρων και έλλειψης ανταλακτικών, είναι πολύ παλιά.»

protothema.gr