Το παρασκήνιο της συνάντησης Βαρθολομαίου – Κυρίλλου

Συναντώνται την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη – Η Ουκρανία το βασικό θέμα των συζητήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη με το Πατριάρχη Μόσχας


Σταθμός για την ιστορία και την πορεία της Ορθοδοξίας χαρακτηρίζεται η προγραμματισμένη, για το πρωί της Παρασκευής, επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας κ.Κυρίλλου στο Φανάρι όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται 947 ημέρες μετά την τελευταία τους, στο Σαμπεζύ της Γενεύης, όπου συναπαφάσισαν μαζί με όλους τους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους η πραγματοποίηση της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας να διεξαχθεί στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε αλλά ο Πατριάρχης Μόσχας επικαλούμενος τα επιχειρήματα των Πατριαρχών Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας ουδέποτε ταξίδεψε για την μεγαλόνησο.
Σήμερα, δύομιση χρόνια μετά και εν μέσω αποκαλύψεων για προσπάθειες υποκλοπής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των στελεχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Κύριλλος ετοιμάζει τα έγγραφά του με όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν στις σχέσεις του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Ομως όλοι οι «παροικούντες» στην Ορθόδοξη κοινότητα γνωρίζουν ότι το κυρίαρχο ζήτημα ήταν και παραμένει το ενδεχόμενο παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Ρωσίας. Γεγονός που προκαλεί την μήνι της Μόσχας καθώς το Κίεβο αποτελεί βασικό πολιτικό και εκκλησιαστικό πυλώνα της Ρωσίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των Ουκρανών για την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου κρατά επί χρόνια ισορροπίες καθώς προείχε η προσπάθεια σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου και ενδόμυχα ανησυχούσε από το ενδεχόμενο τορπιλισμού της από την Μόσχα και αυτή ήταν μια από τις παραμέτρους που, μεταξύ άλλων, «οδηγούσε» τον κ.κ. Βαρθολομαίο να κρατά στάση φιλικής ουδετερότητας προς το Κίεβο.
Όμως σήμερα πολλά στελέχη του Φαναρίου ευθέως δηλώνουν ότι κανένας δεν μπορεί να κωφεύει στις προσπάθειες των Ουκρανών ενώ την ίδια ώρα κληρικοί και λαϊκοί από την Μόσχα προειδοποιούν ακόμη και με σχίσμα.
Επί μήνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέρριπτε τις προσκλήσεις αλλά και τις πιέσεις του Πατριάρχη Μόσχας να επισκεφθεί την Ρωσία με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση ή την επέτειο των προσωπικών του γενεθλίων. Προ του αδιεξόδου και της αδυναμίας ακόμη και μίας απευθείας συνομιλίας, ο κ. Κύριλλος ζήτησε και τελικά έγινε αποδεκτό το αίτημά του να επισκεφθεί το Φανάρι προκειμένου να μιλήσει με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Προκαθήμενοι θα συναντηθούν για πέμπτη φορά από το 2009 οπότε ο κ. Κύριλλος εκλέχθηκε Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας έχουν προηγηθούν συνομιλίες τους: το 2009 όταν ο κ. Κύριλλος επισκέφθηκε το Φανάρι πέντε μήνες μετά την εκλογή του. Τον Μάιο του 2010 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. κ. Βαρθολομαίου στη Ρωσία. Τον Οκτώβριο 2013 στο Μαυροβούνιο. Το 2014 στην Κωνσταντινούπολη όταν και αποφασίστηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αγία Ειρήνη. Και η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2014, όταν εξαιτίας τότε των κρίσιμων ζητημάτων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, αποφασίστηκε στο Σάμπεζυ της Γενεύης μεταξύ άλλων η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο Κολυμπάρυ της Κρήτης για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι Ρώσοι κληρικοί
Πηγή: tovima.gr