Μαρ 10

Τουρκικό πρακτορείο: Το Πεντάγωνο διαψεύδει πως ο 6ος Στόλος απεστάλη να προστατέψει την ExxonMobil

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ διέψευσε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς πως οι ναυτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στην ανατολική Μεσόγειο έχουν σκοπό την παροχή προστασίας στις ερευνητικές δραστηριότητες της αμερικανικής ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

«Δεν υπάρχει αλήθεια στον ισχυρισμό πως ο 6ος Στόλος είναι στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψει την ExxonMobil» φέρεται να ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ο Τζόνι Μάικλ , εκπρόσωπος της EUCOM (United States European Command).

 

«Η Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας του Iwo Jima και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή μια τακτικά προγραμματισμένη ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων του αμερικανικού 6ου Στόλου».

 

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, 6 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα του 6ου Στόλου, το σκάφος αμφίβιας επίθεσης USS Iwo Jima, το οποίο μεταφέρει, μεταξύ άλλων, την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) κατέφθασε στα ανοιχτά του Ισραήλ για να συμμετέχει στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αν και αντικείμενο της άσκησης είναι η βελτίωση της αντιπυραυλικής άμυνας, επιτρέπει στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ να αυξήσουν τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Το σκάφος συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά σκάφη USS New York και USS Oak Hill.

 

Σημειώνεται πως η άφιξη της αμερικανικής δύναμης στην περιοχή συμπίπτει με την προγραμματισμένη αποστολή σκαφών της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, λίγο καιρό μετά του τουρκικό μπλόκο στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

www.huffingtonpost.gr