Στο εδώλιο η Google για διάκριση εργαζομένων

Αγωγή από δύο πρώην μηχανικούς για «εξοστράκιση συντηρητικών»

Για διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων της κατηγορείται η Google, με δύο πρώην μηχανικούς του κολοσσού υπηρεσιών αναζήτησης να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας συλλογική δικαστική αγωγή. Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση τεχνολογικής εταιρείας που κάθεται στο «εδώλιο του κατηγορουμένου». Ο Τράβις Καλάνικ απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Uber Technologies τον Ιούνιο, εν μέσω σκανδάλων για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεων.

Στους ενάγοντες συγκαταλέγεται ένας πρώην μηχανικός της Google που είχε πρόσφατα απολυθεί, εξαιτίας ενός επίμαχου εσωτερικού υπομνήματος που είχε κυκλοφορήσει στους συναδέλφους του, επικρίνοντας τις διακρίσεις εναντίον των εργαζομένων της εταιρείας με συντηρητικές απόψεις. Ο ίδιος επικαλείται διακρίσεις σε βάρος του και σε βάρος άλλων εργαζομένων εξαιτίας των συντηρητικών πολιτικών του απόψεων.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και συνοδεύεται από 100 σελίδες εσωτερικών εγγράφων της Google, κατηγορεί την εταιρεία ότι συστηματικά «εξοστρακίζει, υποτιμά και τιμωρεί» τους εργαζομένους της που είναι άνδρες, λευκοί και τολμούν να εκφράσουν ανοιχτά τις συντηρητικές απόψεις τους σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα ή επειδή απλώς υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζέιμς Ντάμορ απολύθηκε το 2017 μετά το επίμαχο memo, που είχε διχάσει τη Σίλικον Βάλεϊ και είχε ευρύτερο διεθνή αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι αν υπάρχουν πολύ λιγότερες γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις της Google, αυτό οφείλεται και σε βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ο Ντάμορ καταγγέλλει μία από τις πιο εμβληματικές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο για περιορισμένη ανεκτικότητα απέναντι στους συντηρητικούς και ότι τους αντιμετωπίζει με μόνιμη μεροληψία. Ο πρώην εργαζόμενος υποστηρίζει ότι αρκετά στελέχη της Google διαθέτουν «μαύρες λίστες» συντηρητικών εργαζομένων, με τους οποίους αρνούνται να συνεργαστούν και ότι η εταιρεία διαθέτει μια ευρύτερη «μαύρη λίστα» συγγραφέων και άλλων συντηρητικών ή νεο-αντιδραστικών προσωπικοτήτων που είναι ανεπιθύμητοι στις κεντρικές εγκαταστάσεις της.

«Ανυπομονούμε να αμυνθούμε στο δικαστήριο απέναντι στις κατηγορίες του κ. Ντάμορ» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ορισμένα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, που συνοδεύουν την αγωγή του πρώην μηχανικού της, δείχνουν όντως αρκετούς εργαζόμενους να συμφωνούν με τους ισχυρισμούς του ότι η Google είναι «αλλεργική» απέναντι σε ορισμένες -κυρίως ρεπουμπλικανικές και γενικότερα συντηρητικές- αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τον Ντάμορ, ενώ η Google προωθεί μια εικόνα πλουραλιστικής ανεκτικότητας, υποστηρίζοντας ανθρώπους με «εναλλακτικούς» τρόπους ζωής, η πολιτική αυτή δεν επεκτείνεται στους συντηρητικούς. Ένας δεύτερος εργαζόμενος της Google, λιγότερο γνωστός, ο Ντέιβιντ Γκούντμαν, ο οποίος επίσης απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, εμφανίζεται ως ενάγων, στο πλευρό του Ντάμορ. Ο Γκούντμαν απολύθηκε επειδή κάποια σχόλιά του εναντίον συναδέλφου θεωρήθηκαν ότι ήταν δυσφημιστικά.  

naftemporiki.gr