Σκοπιανό: Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα με το παρασκήνιο των συνομιλιών

«Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες»


Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά των συσκέψεων στα Σκόπια

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ τους προηγούμενους μήνες αποκαλύπτουν τα πρακτικά από τις δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι δυο συσκέψεις έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας και στις 19 Μαϊου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο «τραπέζι» η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας, ενώ ζητούσε αμετάφραστη ονομασία.

Επίσης, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων τον Ιανουάριο «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, ωστόσο η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο.

Ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι «αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα “μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν”».

Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Ντιμιτρόφ τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε λέγοντας: «Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες».

 

Πηγή: newsbeast.gr