Σκοπιανό: Πολιτική σύγκρουση μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks

Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση του «Μακεδονικού», έπειτα από τις αποκαλύψεις των εγγράφων από τα Wikileaks σχετικά με το τι ήθελε η πλευρά των Σκοπίων το 2008.
Η αποκάλυψη ότι εδώ και μια δεκαετία ήθελαν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», που τελικά κατοχύρωσαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για το όνομα.

Πριν από μερικές εβδομάδες κάποιοι είπαν ότι το «Μακεδονικό» κάνει μικρότερη ζημιά από το Μάτι και την εθνική τραγωδία. Κάποιοι έλεγαν ότι η κυβέρνηση προτιμά να είναι στην επικαιρότητα η ονομασία παρά οι ευθύνες για την πυρκαγιά και τους 100 νεκρούς.

Φαίνεται ότι τώρα θα το έχουν μετανιώσει καθώς και το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, και στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται.

Με τη ΔΕΘ να είναι μπροστά και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται να φρουρούνται από περισσότερους από 3.600 αστυνομικούς, ακόμη και μια προβοκάτσια θα λειτουργούσε αρνητικά στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι ίδιες οι αποκαλύψεις από τα Wikileaks προκαλούν πολλά ερωτηματικά και αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΠΓΔΜ όχι μόνο, δεν υποχώρησε αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)

Στο έγγραφο αναφέρει:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

–Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

–Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

–Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Τα ερωτήματα που γεννιούνται για την σημερινή κυβέρνηση και το πώς διαπραγματεύτηκε μέχρι να φτάσει στη συμφωνία των Πρεσπών είναι πολλά.

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς ότι η πλευρά των Σκοπίων επιθυμούσε το «Βόρεια Μακεδονία» εδώ και μια δεκαετία; Κι αν το γνώριζαν γιατί έκαναν μια διαπραγμάτευση η οποία από την αρχή θα «βόλευε» την άλλη πλευρά;

Αν δεν το γνώριζαν δεν τους ενημέρωσε η πλευρά των Σκοπίων για τα όσα γίνονταν το 2008; Ο Ν. Ντιμιτρόφ ως μέλος του κόμματος του Γκρουέφσκι σίγουρα γνώριζε την πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία», οπότε όλα όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες και μέχρι τις Πρέσπες ήταν θέατρο σκιών.

Αραγε η πλευρά των Σκοπίων δεν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ήταν βασική επιλογή το συγκεκριμένο όνομα; Και πώς ενώ δεν είχε γίνει αποδεκτό το «Βόρεια Μακεδονία» το 2008 από την ελληνική κυβέρνηση έγινε δεκτό τώρα;

Όλα αυτά συμβαίνουν λιγότερο από ένα μήνα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά. Ακόμη κι αν ο λαός της γειτονικής χώρας πει «ναι» στο δημοψήφισμα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν 81 βουλευτές και θα προχωρήσουν στις συνταγματικές αλλαγές.

Αν καταρρεύσει η συμφωνία με ευθύνη της ΠΓΔΜ τότε λύνονται τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης που ζει με το «φάντασμα» της φυγής Καμμένου και της οργής μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κάποιοι εντός της κυβέρνησης παρακαλούν να καταρρεύσει η συμφωνία γιατί εκτιμούν ότι με «Μακεδονικό» και Μάτι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές.

Από την άλλη, εφόσον η συμφωνία περάσει από τα Σκόπια, η μπάλα επιστρέφει στο ελληνικό γήπεδο και η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να βρει βουλευτές από άλλα κόμματα που θα καλύψουν τη φυγή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του εγγράφου από τα Wikileaks ξαναφέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση και βαραίνει το κλίμα ενόψει της ΔΕΘ.

 

Οι αντιδράσεις

 

Κυρ. Μητσοτάκης

Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών διεμήνυσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα.

Η αποκάλυψη αυτή – αναφέρει ο κ Μητσοτάκης –  επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες: ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

 

ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος. Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμα φορά, ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες» σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ .

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει σημειώνοντας «μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία της ΠΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. «Αλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;»

 

Ν. Κοτζιάς

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι  την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

 

 

Πηγή: in.gr