Σκοπιανό: Η Αθήνα παρουσίασε σχέδιο Συμφώνου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Διατηρώντας το απόρρητο ως προς το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους χθες στην Αθήνα ως «δημιουργική και παραγωγική» και δημοσίως συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έχει πλέον ωριμάσει προς επίλυση.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις επί των προτάσεων που παρουσίασε στις δύο πλευρές ο κ. Νίμιτς στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, εντόπισαν τα σημεία συμφωνίας κι αποκλίσεων, διερευνώντας τα περιθώρια βελτιώσεων και εναλλακτικών διατυπώσεων που θα ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στον συνομιλητή του ένα σχέδιο Συμφώνου, το οποίο προτίθεται να παρουσιάσει στην ηγεσία της πΓΔΜ τον ερχόμενο μήνα. Το Σύμφωνο αυτό, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών και σε μεταμεσονύχτια εκπομπή της ΕΡΤ, θα περιλαμβάνει πρόνοιες για όλα τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, καθώς και ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Η Αθήνα κατέστησε και χθες σαφές στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως επίσης ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα είναι σύνθετο, με προσδιορισμό γεωγραφικό ή χρονικό στη σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο, και θα ισχύει έναντι όλων.

«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Ο ΥπΕξ γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της γείτονος, «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας», επισήμανε ότι «η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», αναγνώρισε ότι «θέλει πολλή δουλειά» και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και παρατήρησε:

«Εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Μάθιου Νίμιτς σημείωσε: «Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Ο κ. Νίμιτς είπε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος», αναγνώρισε πως «υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια», εκτίμησε ότι «υπάρχει μία δυναμική», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις και δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των δικών του προτάσεων, «αν και υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες», επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση».

Στις εξελίξεις αναφέρθηκαν και χθες παράγοντες του δημόσιου βίου κι εκπρόσωποι κομμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αργά χθες το απόγευμα, δήλωσε: «Προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία. Το εθνικό συμφέρον, επομένως, επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την πΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημείωσε: «Θέλουμε πλήρη, οριστική και εγγυημένη λύση. Δεν δεχόμαστε καμία υποχώρηση στον αλυτρωτισμό. Λέμε “όχι” στη “σαλαμοποίηση” του ζητήματος».

Το ΚΚΕ εκτίμησε πως «οι δηλώσεις Νίμιτς αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Σκοπιανό και συγκάλυψης ότι το “momentum λύσης” δεν είναι τίποτα άλλο από τη βιασύνη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 

Η Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει λύση για το Σκοπιανό με παραχώρηση της λέξης “Μακεδονία” σε σύνθετη μορφή, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς αλλαγή Συντάγματος, αρκούμενος σε απλές δηλώσεις αξιωματούχων των Σκοπίων ότι δεν έχουν βλέψεις εναντίον της Ελλάδας». 

Ανησυχία εξέφρασε η Ν.Δ. για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
chatzikon@parliament.gr

Την πλήρη διαφωνία της με κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό η οποία θα παραπέμπει «στο απροσδιόριστο μέλλον» την απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών του συντάγματος της πΓΔΜ, εξέφρασε η Ν.Δ., μετά τη συνάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Κουμουτσάκος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα εκδήλωσε την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η ενημέρωση που του παρέσχε «δυστυχώς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες» της Ν.Δ. Μάλιστα, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας «ενιαίας και αδιαίρετης λύσης».

Εξήγησε, δε, ότι η συμφωνία θα πρέπει όχι μόνο να εξαλείφει κάθε μορφή αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα και να είναι ενιαία για όλες τις χρήσεις, αλλά θα πρέπει να είναι και αποδεκτή και από τους Έλληνες. «Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος, διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματός του από κάθε ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» της συμφωνίας και εφαρμογής της σε ενδιάμεσα στάδια. 

Σε αντίστοιχο τόνο η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη τόνισε, στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται «τεμαχισμό» της λύσης. «Η Ν.Δ. είναι υπέρ μίας λύσης-πακέτο, που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την πΓΔΜ ότι η χώρα -όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα. 

Η Ν.Δ. επιμένει, όμως, και στο θέμα της «αναντιστοιχίας» της κυβερνητικής πρότασης για σύνθετη ονομασία με τις διαθέσεις των Ελλήνων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. «Είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την Ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Σπυράκη, ενώ πηγές της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση ακόμα και μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της σύνθετης ονομασίας. 

Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου άσκησε νέα κριτική στη Ν.Δ. για μετακίνηση από την εθνική θέση της σύνθετης ονομασίας, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε κατηγορήσει τον Κώστα Καραμανλή ότι «ξεπούλησε τη Μακεδονία» το 2008 στο Βουκουρέστι. «Πλέον είναι εμφανές σε όλους ποιος είναι ο Πρόεδρος, ποιος ο Αρχηγός και γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί όλη την επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ για το ονοματολογικό» κατήγγειλε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και ανάρτησε βίντεο στο οποίο ακούγεται ο κ. Γεωργιάδης να χαρακτηρίζει «πρόστυχη πράξη» τη γραμμή του κ. Καραμανλή υπέρ της σύνθετης ονομασίας. 

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «αν πάμε δέκα χρόνια πίσω άλλοι θα είναι χαμένοι». «Θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να μας παίξει το Μέγαρο Μαξίμου τις προ δεκαετίας δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του, τότε που τα Σκόπια ήταν Μακεδονία και η Αμερική ο μεγάλος εχθρός και το ΝΑΤΟ θα διαλύονταν» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο

Παρούσα στο συλλαλητήριο της Κυριακής θα είναι η Εκκλησία, με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ θα αναγνωσθεί και το ανακοινωθέν που είχε εκδώσει η ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα. Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ανακοίνωσε πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο «διά του αντιπροέδρου της ΔΙΣ, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, πλαισιουμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο».

naftemporiki.gr