Ιούν 27

Σε ένα έτος φυλάκιση καταδικάστηκε η χήρα του άλλοτε δυνατού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς

Σε ένα χρόνο φυλάκιση για σφετερισμό κρατικής περιουσίας καταδικάστηκε η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς.


Η δίκη της Μιριάνα Μάρκοβιτς διήρκεσε 15 χρόνια και αφορά τις πράξεις της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Ειδικότερα, η Μάρκοβιτς καταδικάστηκε επειδή πίεσε δύο συνεργάτες της να διαθέσουν κρατικό διαμέρισμα στη νταντά του εγγονού της.

Από την πλευρά της η Μάρκοβιτς που σήμερα ζει στη Ρωσία δεν έχει αρνηθεί την ενοχή της ενώ μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς δικαζόταν ερήμην.

Στη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Μάρκοβιτς είχε ηγηθεί του νεοκομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, μιας οργάνωσης ισχυρών αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών καθώς και επιχειρηματιών που αποκόμισε οφέλη από την εξουσία του Μιλόσεβιτς και άσκησε παρασκηνιακά τεράστια επιρροή.

Το 2010 οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν στο Βελιγράδι πως στην Μάρκοβιτς χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, γεγονός που εμποδίζει την έκδοσή της βάσει διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή της που είχε εκδοθεί το 2005.

Οι φιλοδυτικές αρχές της Σερβίας συνέλαβαν τον Μιλόσεβιτς το 2001 και αργότερα τον παρέδωσαν στο δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου που εδρεύει στη Χάγη για να δικασθεί για τον ρόλο του στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Ο Μιλόσεβιτς πέθανε προφυλακισμένος σε μονάδα κράτησης το 2006, πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία της δίκης του.

 

Πηγή: insider.gr