Σαν σήμερα πέθανε ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο «βασιλιάς των τσιγγάνων»

Μία ημέρα σαν τη σημερινή έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μανώλης Αγγελόπουλος, στο Λονδίνο.

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος απεβίωσε στις 2 Απριλίου 1989, σε ηλικία 49 ετών.

Το παραμύθι του τσιγγάνου που, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις, ξέφυγε από τα όρια της φυλής του και αγαπήθηκε όσο λίγοι τραγουδιστές από ευρύτερα στρώματα του κόσμου.

Αν θέλει κανείς να ψάξει βαθύτερα, θα βρει μια φωνή με απίστευτη ευελιξία, που κουβαλάει ακέραιη την τεράστια «ανατολική» μας παράδοση. Και μία σπουδαία έκφραση για τα συναισθήματα μιας εποχής αλλά και για τα ανάλογα όλων των άλλων εποχών.

Ρομά τραγουδιστής με καριέρα στο ανατολίτικο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ο Μανώλης Αγγελόπουλος ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το τσιφτετέλι στην Ελλάδα.

Παρότι έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του, κατέχει ρεκόρ πωλήσεων στη δεκαετία του ´80 με το τραγούδι «Τα Μαύρα Μάτια Σου».

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1939 στην Καβάλα (ή στη Δράμα σύμφωνα με άλλες δηλώσεις του), αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω. Ήταν το πρώτο παιδί της μητέρας του Ερασμίας που τον γέννησε σε ηλικία 20 χρονών και του πατέρα του, Ηλιακού Αγγελόπουλου. Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Λεύτερη.

Από παιδί γύρισε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Ο γονείς του ήταν Αθίγγανοι. Ο μικρός Μανώλης τραγούδαγε στο μεγάφωνο του αυτοκινήτου πουλώντας την πραμάτεια, επειδή οι γονείς του ήταν πλανόδιοι πωλητές. Λόγω του χαμού του πατέρα του, σε ηλικία 13 ετών, προσπάθησε να βοηθήσει την οικογένειά του δουλεύοντας σε διάφορα κέντρα διασκέδασης κοντά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στα Πετράλωνα, όπου έμενε με την οικογένειά του.

Με την προτροπή του εξαδέλφου του Ανέστου Αθανασίου, που έπαιζε μπουζούκι στην ορχήστρα του Στέλιου Καζαντζίδη και την ενθάρρυνση του λαϊκού συνθέτη Θεόδωρου Δερβενιώτη, που ενθουσιάστηκε με την ποιότητα της φωνής του, αποφάσισε στα 17 του να ασχοληθεί επαγγελματικά με του τραγούδι.

Στα τέλη του 1956, ο Μανώλης Αγγελόπουλος άρχισε τις εμφανίσεις σε λαϊκό κέντρο του Χαϊδαρίου, δίπλα στον Στράτο Παγιουμτζή και τη Σωτηρία Μπέλλου. Την ίδια περίοδο ηχογράφησε το πρώτο του δισκάκι με το τραγούδι του Τόλη Εσδρά, «Τρέξε στα τσαντίρια μάνα», που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Ακολούθησε η πρώτη ηχογράφηση το 1957. Στις αρχές του 1958 ήλθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία, που του άνοιξε τον δρόμο προς την κορυφή. Ήταν το ινδοπρεπές τραγούδι του Στράτου Ατταλίδη, «Μαγκάλα», που ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 100.000  και αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της «Μαντουμπάλα» του Στέλιου Καζαντζίδη.

Κατά τη δεκαετία του ‘60 έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς τραγουδούσε τραγούδια για τον προσφυγικό ελληνισμό και τα εξωτικά μέρη. Η μουσική του έχει επιδράσεις από την ελληνική λαϊκή μουσική, από την μουσική των Ρομά και από την αραβική μουσική, και συγκεκριμένα το τσιφτετέλι.

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης και άλλους και κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι τα τραγούδια «Τα Μαύρα Μάτια Σου», «Όσο Αξίζεις Εσύ», «Καλή Τύχη», «Η διπρόσωπη», «Πήρε Φωτιά Η Καλαμαριά», «Τη Βαρέθηκε Η Ψυχή Μου», «Μολυβιά», «Ριχ’ τε Στο Γυαλί Φαρμάκι», «Ανέβα Στο Τραπέζι Μου», «Μαγκάλα», «(Η Γυναίκα η) Μουρμούρα» και άλλα.

Στο ενεργητικό του είχε δεκάδες εμφανίσεις σε κινηματογραφικές ταινίες και επιθεωρήσεις, ενώ πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν Έλληνες μετανάστες: Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Δυτική Γερμανία και Βέλγιο.

Στις 19 και 20 Ιουνίου του 1983 ήρθε η καταξίωση με τις δύο συναυλίες του στο Θέατρο του Λυκαβηττού, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Η συναυλία και η μετάδοση της συναυλίας του από την ΕΡΤ δέχτηκαν και επικριτικά σχόλια για το είδος της μουσικής, αλλά και ο ίδιος ο Μανώλης Αγγελόπουλος εξαιτίας της καταγωγής του.

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος πέθανε ξαφνικά στις 2 Απριλίου του 1989 σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μία εβδομάδα προτού συμπληρώσει τα 49 του χρόνια, εξαιτίας επιπλοκών από εγχείρηση καρδιάς (τριπλό μπάι-πας), στην οποία είχε υποβληθεί στις 14 Ιανουαρίου.

Στην κηδεία του βρέθηκαν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες, όπως λέγεται, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον αποκαλούμενο «βασιλιά των τσιγγάνων».

 

Πηγή: https://www.hit-channel.com