Αν υπάρχει ένα επίθετο που μπορεί να ταιριάξει απόλυτα δίπλα από τον Βασίλη Παλαιοκώστα είναι το «πολυμήχανος». Ο νο1 καταζητούμενος κακοποιός στην Ελλάδα έχει στο… βιογραφικό του δύο αποδράσεις με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, με την πρώτη να σημειώνεται σαν σήμερα 12 χρόνια πριν.

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Ιουνίου 2016 και ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει συμπληρώσει 2.358 ημέρες εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, οι περισσότερες στο ίδιο κελί με τον επίσης διαβόητο κακοποιό Αλκέτ Ριζάι. Η μεγάλη ώρα για τον «φαντομά» και τον για πολλούς πιο σκληρό Αλβανό ποινικό που έχει πατήσει το πόδι του στη χώρα μας έχει φτάσει. Γύρω στις 18:15 απογειώνεται για πτήση αναψυχής από την Ελευσίνα ένα λευκό ελικόπτερο της Eurocopter, με πιλότο έναν απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Βασίλη Καρίκη. Οι δύο επιβάτες έχουν χρησιμοποιήσει πλαστές ταυτότητες και τίποτα δεν προϊδεάζει, ότι ένας απ’ τους δύο είναι ο Νίκος Παλαιοκώστας, αδελφός του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού, Βασίλη.

 

Μετά από τα πρώτα πέντε λεπτά στον αέρα ο Νίκος Παλαιοκώστας βγάζει πιστόλι και το κολλάει στον λαιμό του πιλότου, ζητώντας του να κατευθυνθεί προς το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Μέσα σε δέκα λεπτά, με μειωμένη ταχύτητα, το Eurocopter φτάνει πάνω από το προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού, προσγειώνεται και σ’ αυτό επιβιβάζονται οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι που εκείνη την ώρα προαυλίζονταν. Η όλη επιχείρηση απόδρασης διήρκησε μόλις 35 δευτερόλεπτα και κανείς δεν αντέδρασε, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. 

Η πρώτη απόδραση με ελικόπτερο που καταγράφεται στα αστυνομικά χρονικά της χώρας είναι γεγονός και θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μερικά χρόνια αργότερα θα έρθει και δεύτερη, πάλι με τους ίδιους πρωταγωνιστές! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αεροπειρατές και δραπέτες άφησαν στον πιλότο δώρο ένα κομπολόι για να… θυμάται την ημέρα, «δώρο» απ’ τον Βασίλη Παλαιοκώστα.