Ρωσία: Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος

Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία, όπου οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Μαρτίου, με φαβορί τον υποψήφιο για τέταρτη φορά Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις 18 Μαρτίου είναι και η τέταρτη επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης, με την οποία η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Πούτιν που ανήλθε στην εξουσία το 2000 ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για μια τέταρτη θητεία κι αν κερδίσει στις εκλογές θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024 και θα γίνει ο μακροβιότερος πρόεδρος της χώρας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος και όχι υπό το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, βασιζόμενος «στην ευρεία στήριξη των πολιτών».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ανεξάρτητο ινστιτούτο Levada, ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει το 75% των ψήφων, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει ανταγωνισμό.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές, καθώς έχει καταδικαστεί για πολλά αδικήματα, κυρίως για κατάχρηση πόρων, υποθέσεις τις οποίες καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενες και κατασκευασμένες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Έλα Παμφίλοβα, 23 υποψήφιοι έχουν «εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν» στις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ αυτών, είναι οι επικεφαλής του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του ακροδεξιού LDPR, που διαθέτουν ήδη έδρες στο κοινοβούλιο και η ανεξάρτητη υποψήφια Ξένια Σόμπτσακ, κόρη του πρώην μέντορα του Πούτιν.

Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει περισσότερο από το 10% στην πρόθεση ψήφου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr