Ρωσία κατά εξαγωγής οπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η εξαγωγή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία«ενδέχεται να ωθήσει τους θερμοκέφαλους εθνικιστές να προσπαθήσουν εκ νέου να προκαλέσουν αιματοχυσία στο Ντονμπάς», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τις δηλώσεις στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δόθηκε άδεια για να γίνουν εξαγωγές στρατιωτικού οπλισμού που παράγουν αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία.

«Η αντίδραση της Μόσχας στην πιθανή παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι γνωστή. Ίσως ωθήσει για ακόμη μία φορά τους εθνικιστές θερμοκέφαλους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν ξανά να προκαλέσουν αιματοχυσία στο Ντονμπάς», σχολίασε ο κ. Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αρχίσει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

Το Ντονμπάς είναι περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των οποίων τμήματα ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε εμπορικές εξαγωγές ενός περιορισμένου αριθμού ελαφρών όπλων στην Ουκρανία από βιομηχανίες των ΗΠΑ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η εφημερίδα Washington Post έγραψε, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση τουφεκιών Barrett M107A1 για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και άλλων ειδών γι’ αυτά έναντι τιμήματος 41,4 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: naftemporiki.gr