Προειδοποιητικά αγροτικά συλλαλητήρια εν όψει

Αρχίζουν κρίσιμες συσκέψεις στα συντονιστικά του κλάδου – Ανοιχτό σε διάλογο το υπουργείο

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος ζεσταίνει τα τρακτέρ προετοιμάζοντας τον τόνο των φετινών κινητοποιήσεων ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αφήνει ανοιχτές τις πόρτες στην πλατεία Βάθη απευθύνοντας πρόσκληση για διάλογο.

Ειδικότερα, περίοδος έντονων διεργασιών στον αγροτικό κόσμο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, με τη 19η Ιανουαρίου να αποτελεί την πρώτη ανεπίσημη πρεμιέρα των κινητοποιήσεων, καθώς οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των πόλεων, προχωρώντας σε προειδοποιητικά συλλαλητήρια.

Κρίσιμες συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες με την Επιτροπή Αγώνα Λάρισας να συνεδριάζει στις 14 Ιανουαρίου στη Γυρτώνη, το Συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας στις 15 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, ενώ η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει ορίσει ραντεβού στις 16 Ιανουαρίου, πιθανότατα στη Νίκαια της Λάρισας. Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Οι άξονες στους οποίους προσανατολίζονται φέτος οι αγρότες φέρεται να περιλαμβάνουν κυρίως συλλαλητήρια και συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα κατά του πολυνομοσχεδίου.

Αιχμή του δόρατος σε κάθε περίπτωση αποτελεί η έκθεση Agrotica, η οποία -να σημειωθεί- λαμβάνει χώρα αρχές Φεβρουαρίου.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές, στο κόστος παραγωγής, στις κατασχέσεις λογαριασμών, στους πλειστηριασμούς, στις «ανοιχτές» τιμές παραγωγού.

Από πλευράς του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου απευθύνει πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι «δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Είμαι στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «από την περσινή χρονιά μέχρι τώρα έχουμε μερικά θέματα που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πώς εφαρμόστηκαν και τι επιπτώσεις είχαν στον αγροτικό χώρο».

 

naftemporiki.gr