Περού: Στους 51 οι νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Στους 51 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη στο Περού, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό, εξετράπη από την πορεία του κι έπεσε σε μια απόκρημνη χαράδρα 100 μέτρων. Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα στην ιστορία της χώρας.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 48 νεκρούς. Μόλις έξι άνθρωποι επέζησαν από το δυστύχημα. Ένας από τους επιζώντες πήδηξε από ένα παράθυρο έξω από το λεωφορείο την τελευταία στιγμή πριν αυτό πέσει στη χαράδρα και σώθηκε με ένα κάταγμα στο χέρι και εκδορές. Άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση.

Στο λεωφορείο επέβαιναν 55 επιβάτες και δύο οδηγοί.

Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε να εργαστούν για πάνω από 24 ώρες για να ανασύρουν τα πτώματα από τα συντρίμμια του λεωφορείου.

Ο οδηγός του φορτηγού με το οποίο συγκρούστηκε το λεωφορείο έχει συλληφθεί και αναμένεται να του ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό σημείο, γνωστό ως «η στροφή του διαβόλου», στο Πασαμάγιο, 45 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας. Ο δρόμος όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία της Τρίτης θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους στο Περού: έχει 52 απότομες στροφές σε 22 χιλιόμετρα πάνω από γκρεμούς, με μόνο προστατευτικό μέτρο στο τμήμα αυτό ένα τοιχίο ύψους 50 εκατοστών. Η ομίχλη που συχνά μειώνει την ορατότητα κάνει τον δρόμο ακόμα πιο επικίνδυνο.

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να αρχίσει έργα επέκτασης ενός κοντινού δρόμου ώστε να τεθεί εκτός λειτουργίας το τμήμα όπου βρίσκεται η «στροφή του διαβόλου», το οποίο χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μόνο φορτηγά και λεωφορεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr