Πενς για Παλαιστινιακό: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών

Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τη λύση των δύο κρατών στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει έναν από τους βασικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το Κάιρο ήταν ο πρώτος σταθμός της τετραήμερης περιοδείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με τους ηγέτες της Ιορδανίας και του Ισραήλ, αλλά όχι με των Παλαιστίνιων, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι μετά την απόφαση Τραμπ.

Ένας συνασπισμός αραβικών κομμάτων που διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Κνέσετ, η Ενιαία Λίστα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα μποϊκοτάρει την ομιλία που είναι προγραμματισμένη να εκφωνήσει τη Δευτέρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Ακούσαμε όσα ο πρόεδρος αλ Σίσι είχε να πει», δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους έπειτα τη συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ μια «διαφωνία μεταξύ φίλων».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τον Σίσι ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να διατηρήσουν το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. «Η αντίληψή μου είναι ότι ενθαρρύνθηκε από αυτό το μήνυμα», σημείωσε. «(Ο Σίσι) δήλωσε ότι μια λύση στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα επιτευχθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στη λύση των δύο κρατών και η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις στηρίξει», υπογράμμισε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Παράλληλα ο Πενς υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα πιο ισχυρές από ποτέ, έπειτα από μια περίοδο «αποκλίσεων» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται «στο πλευρό της Αιγύπτου στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο Σίσι τόνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους για την εξάλειψη της «ασθένειας και του καρκίνου» της τρομοκρατίας και αποκάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ «φίλο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, naftemporiki.gr