Πειραιώς: Μεγαλύτερο το ψαλίδι στα «κόκκινα» δάνεια

Πώληση χαρτοφυλακίου στη Ρουμανία – Τρέχει και το project Arctos ύψους 1,5 δισ.

Επιταχύνει τις κινήσεις της για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ-1,57% Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Ρουμανία. Η πώληση φέρεται να έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά δάνεια 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα θα είναι η πρώτη στην εγχώρια αγορά που θα προχωρήσει σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις. Το σχετικό project, που φέρει την επωνυμία Amoeba, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και θα αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το data room για την παροχή στοιχείων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές άνοιξε μέσα στον Δεκέμβριο και πρόκειται να κλείσει στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου κατόπιν να ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές και η αξιολόγησή τους για την ανάδειξη του αγοραστή τον Απρίλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν ως επί το πλείστον καταγγελθεί, ενώ οι εξασφαλίσεις τους εκτιμώνται στα 630 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 476 εκατ. ευρώ αφορούν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. 

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» και άλλο project με την επωνυμία Arctos, το οποίο αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις), ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τα 500 εκατ. ευρώ του «πακέτου» αυτού βρίσκονται στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά δάνεια που έχουν διαγραφεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεπεράσει κατά 300 εκατ. ευρώ τον στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο δ’ τρίμηνο 2017, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στα 19,8 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία που αφορούν το γ’ τρίμηνο 2017, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της τράπεζας μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ και κατά 3,9 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015. Ο σχηματισμός νέων NPEs προ διαγραφών ήταν αρνητικός κατά 0,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τον όμιλο μέχρι σήμερα. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) υποχώρησαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά Σεπτεμβρίου 2015, συντελώντας στη δραστική μείωση του δείκτη NPL στην Ελλάδα από 40% σε 36%. Ο σχηματισμός νέων NPLs προ διαγραφών ήταν επίσης αρνητικός σε -0,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα στις επαφές της με τους διεθνείς επενδυτές έχει αναφέρει ότι στόχος μέχρι τα τέλη του 2019 είναι η μείωση των NPEs στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα επιτευχθεί με διαγραφές 5 δισ. ευρώ, πωλήσεις δανείων 4 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις 3 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς που εστάλη στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε καλή θέση ώστε να εξαλείψει πλήρως την εξάρτηση από τον ELA το 2018. Παράλληλα, προέβλεψε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 1% για την τράπεζα το 2008, με τη χορήγηση των νέων δανείων κυρίως προς επιχειρήσεις και μμε. Όπως τόνισε, θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση των δανείων από την έναρξη της κρίσης. «Έχουμε πετύχει σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Αυτό συμβαδίζει έντονα με τις προσδοκίες μας και είμαστε σε θέση να εξαλείψουμε πλήρως τον ELA το 2018» δήλωσε ο κ. Μεγάλου. 

 

naftemporiki.gr