Μαρ 28

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο. 

Από τη Σαλαμίνα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε για ακόμα μία φορά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το διεθνές δίκαιο ισχύει στο σύνολο του και «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Όπως υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος υπάρχουν τρεις συνθήκες οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία. Η συνθήκη της Λωζάνης η οποία είναι πλήρης, δεν αφήνει καινά, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης: «Καλούμε, όσους βλέπουν κενά να επανέλθουν στην ορθότητα της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».

«Δεύτερη συνθήκη είναι η συνθήκη των Παρισίων του 1947 και προβλέπει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τη συνθήκη αυτή ως συνθήκη που έγινε μεταξύ τρίτων. Η συνθήκη ισχύει για κατοικημένα και μη νησιά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης όλων των νησιών της όπως προβλέπει το άρθρο 91 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

insider.gr