Οι ομορφιές της Πελοποννήσου από το Visit Greece

Μνημεία από κάθε περίοδο της πολυκύμαντης ιστορίας της, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροιόπως η αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, βυζαντινές εκκλησίες, μοναδικοί οικισμοί και γοητευτικά κάστρα, μαζί με φυσικές ομορφιές, βουνά και δάση, ποτάμια και σπήλαια περιτριγυρισμένα από θάλασσα, υπέροχες παραλίες, αμμουδερές και ομαλές στις δυτικές ακτές, πιο βραχώδεις και δαντελωτές στο ανατολικό τμήμα, κάνουν την Πελοπόννησο ένα κομμάτι της ελληνικής γης ιδανικό για διακοπές και διασκέδαση, περιήγηση, σπορ κι επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό. 

Δεν είναι τυχαίο που, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πλήθος τουριστών απ’ όλο τον κόσμο ξεκινούν με κάθε μέσο για να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, μια εκδρομή ιδιαίτερα διαδεδομένη και δημοφιλής.

 

 

Η Πελοπόννησος, με τους κόλπους ΚορινθιακόΠατραϊκόΣαρωνικόΜεσσηνίαςΑργολίδας και Λακωνίας, έχει σχήμα πλατανόφυλλου, γι’ αυτό παλαιότερα την έλεγαν και «Μοριά». Έχει ξηρό κλίμα στα ανατολικά, κρύο, χιόνια και πλούσια βλάστηση στις κεντρικές ορεινές περιοχές και περισσότερες βροχές και ζέστη στα δυτικά.

Στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από τη μέση παλαιολιθική εποχή, περίπου 100.000 χρόνια π.Χ. Την εποχή του χαλκού ξεκινά ο ελλαδικός πολιτισμός και μετά το 2000 π.Χ. έρχονται στην περιοχή οι Πρωτοέλληνες. Μερικούς αιώνες αργότερα, οι Μυκήνες είναι στο προσκήνιο του ελληνικού κόσμου. Οι ανασκαφές επαληθεύουν τον θρύλο των Μυκηνών του Ομήρου, ενώ τα ερείπια στην Πύλο ταιριάζουν με τις αναφορές για τα περίφημα ανάκτορα του βασιλιά Νέστορα στη δυτική Πελοπόννησο.

Στα 1200 π.Χ. στην Πελοπόννησο φτάνουν οι Δωριείς και οι Αιτωλοί και αναπτύσσονται η Κόρινθος, το Άργος και η Σπάρτη. Στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια στην Πελοπόννησο φτάνει ο Φίλιππος ο Μακεδόνας και ύστερα οι Ρωμαίοι. 

Το 393 μ.Χ. οι Βυζαντινοί καταργούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1294 έρχονται οι Φράγκοι και αργότερα οι Τούρκοι. Το 1827, με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, λήγει και η τουρκοαιγυπτιακή κατοχή και η Πελοπόννησος γίνεται το πρώτο τμήμα της νέας ελεύθερης Ελλάδας.

 

     

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Είναι ο πρώτος νομός που συναντά ο επισκέπτης, καθώς έρχεται από την Αττική και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία επιλογών: γοητευτικούς ορεινούς όγκους, όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες και σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους για τουριστικές περιηγήσεις. Οι παραλίες στον Κορινθιακό και του Σαρωνικό κόλπο είναι τουριστικά ανεπτυγμένες, ενώ σε πολλές από αυτές συνυπάρχουν η αστραφτερή θάλασσα με πεύκα, ελιές και αμπέλια. Η καλλιεργήσιμη γη της Κορινθίας είναι εύφορη και οι κάτοικοί της ασχολούνται, επίσης, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, την ελαφρά βιομηχανία και τον τουρισμό. Περίφημη είναι η κορινθιακή σταφίδα.

 

 

ΗΛΕΙΑ

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διαθέτει αξιόλογους παραθεριστικούς οικισμούς, με αμμουδερές παραλίες, γαλάζια νερά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, στοιχεία που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό για διακοπές, ήλιο και κολύμπι, ενώ οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι (Ολυμπία, Ήλιδα, ναός Επικουρίου Απόλλωνα) προσελκύουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Η αρχαία πόλη Ήλις είχε την εποπτεία των Oλυμπιακών Αγώνων και υπήρξε το κέντρο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Μετά την κατάληψη από τους Φράγκους (1210), η Ηλεία έγινε κέντρο του Πριγκιπάτου του Mορέως και γνώρισε μεγάλη ακμή.

 

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας, με δαντελωτές ακτές, αμμουδερά ακρογιάλια, δασωμένα βουνά και γόνιμες πεδιάδες, συνυπάρχουν με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία. Από τη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι ζουν στη Μεσσηνία, όμως η μυκηναϊκή εποχή είναι, αναμφίβολα, η χρυσή στιγμή της μεσσηνιακής ιστορίας και η Πύλος η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τις Μυκήνες. Στον όρμο Ναυαρίνο, στις 20 Oκτωβρίου 1827, ο συμμαχικός στόλος καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό και το γεγονός σηματοδοτεί ουσιαστικά την απελευθέρωση της Πελοποννήσου από τον τουρκικό ζυγό.

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

Σημαντικός τουριστικός προορισμός, ο οποίος συνδυάζει πασίγνωστα αξιοθέατα, όπως τον μεσαιωνικό Μυστρά, την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και τα πυργόσπιτα της Μάνης, με τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως τα σπήλαια Διρού, τον Ταΰγετο και το ακρωτήριο Tαίναρο.
Κατοικήθηκε ήδη από τα παλαιολιθικά και τα νεολιθικά χρόνια, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν Λέλεγες, Αχαιοί και Ίωνες. Οι Δωριείς έρχονται στα 1100 π.Χ. και κάνουν πρωτεύουσά τους τη Σπάρτη, η οποία για αιώνες, μαζί με την Αθήνα, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους και, κατόπιν, τους Φράγκους και τους Τούρκους.

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

Βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Πελοποννήσου, έχει μεγάλα βουνά όπως το Μαίναλο, τον Πάρνωνα κ.ά. και βρέχεται από τον Aργολικό κόλπο και το Mυρτώο πέλαγος. Παρουσιάζει εξαιρετικά πολυποίκιλο φυσικό ανάγλυφο, εξαιρετικής ομορφιάς τοπία, περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιστορικές τοποθεσίες. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Αρκάδες, ένα από τα αρχαιότερα φύλα της Πελοποννήσου, που δημιούργησαν σπουδαίες πόλεις.

 

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ακόμα και με μια μονοήμερη εκδρομή από την Αττική, οι ταξιδιώτες μπορούν να βρεθούν σε καταπληκτικά μέρη, ιστορικές τοποθεσίες και γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς. Το καλοκαίρι, το διεθνώς γνωστό Θεατρικό Φεστιβάλ Επιδαύρου προσελκύει πολύ κόσμο. Από τα παραλιακά θέρετρα του νομού είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στα κοσμοπολίτικα νησιά ΎδραΣπέτσες και Πόρο. Η τουριστική υποδομή του νομού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η συγκοινωνία πολύ καλή.

Η Αργολίδα κατοικείται από τη μεσολιθική εποχή, όμως γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή του χαλκού, με κέντρο τις Μυκήνες.

 

 

ΑΧΑΪΑ

Η Αχαΐα είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στην βόρεια Πελοπόννησο και ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι γεμάτος με εξαιρετικά ορεινά και παραθαλάσσια τοπία. Εδώ βρίσκονται τα βουνά ΠαναχαϊκόΧελμός κι Ερύμανθος και οι ομορφότερες αμμουδιές του Κορινθιακού Κόλπου. Η Αχαΐα είναι από τους ιστορικότερους τόπους της Πελοποννήσου και η παραθαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Η ιστορία της ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους, ενώ πολιτισμός στην περιοχή εμφανίστηκε από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Πελασγοί, οι οποίοι είχαν ιδρύσει πολλούς οικισμούς στην περιοχή η οποία τότε ονομαζόταν Αιγιάλεια, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας.