Οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμιά πρόθεση να ιδρύσουν κουρδική συνοριοφυλακή» στη Συρία

Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμιά πρόθεση να δημιουργήσει μια κουρδική συνοριοφυλακή η οποία θα δρα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΡεξ Τίλερσον.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) να εκπαιδεύσουν μια νέα δύναμη 30.000 ανδρών. Η Άγκυρα απείλησε μάλιστα ότι θα προχωρήσει σε εισβολή στην περιοχή Αφρίν και απαίτησε η Ουάσιγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, καθώς θεωρεί την κυριότερη οργάνωσή τους βραχίονα του PKK.

Ο Τίλερσον σημείωσε πως συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βανκούβερ για να δώσει διευκρινίσεις.

«Όλη αυτή η κατάσταση παρουσιάστηκε λάθος, περιγράφτηκε λάθος. Κάποιοι άνθρωποι είπαν λάθος πράγματα. Δεν ιδρύουμε σε καμία περίπτωση μια συνοριοφυλακή», είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στις ΗΠΑ από τον Καναδά.

«Θεωρώ πως είναι ατυχές το γεγονός πως οι δηλώσεις που έγιναν από κάποιους δημιούργησαν αυτή την εντύπωση. Δεν κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν δημιουργεί έναν νέο στρατό ή μια συνοριοφυλακή με τη συμβατική έννοια της λέξης στη Συρία, μετά την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στα σχέδια των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Η εκπαίδευση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια για τους εκτοπισμένους που επιστρέφουν στις κατεστραμμένες κοινότητές τους. Έχει επίσης καίρια σημασία προκειμένου το ISIS να μην αναδυθεί ξανά στις απελευθερωμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει κυβέρνηση», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr