Ξεκινά η δίκη του περιβόητου “El Chapo”

Ο Χοακίν «El Chapo» Γκουζμάν συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με τεράστιες εκτάσεις γης, φανταχτερά αυτοκίνητα, αεροσκάφη, βάρκες και ακόμη και το δικό του στόλο υποβρυχίων.

Αλλά για τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος του έχει συρρικνωθεί στους τέσσερις τοίχους του κελιού του, χωρίς παράθυρα, στο μητροπολιτικό σωφρονιστικό ίδρυμα στο Μανχάταν.

Από τη σύλληψή του το 2016 και την έκδοση του 2017, ο Γκουζμάν, ο 61χρονος φερόμενος ως ο αρχηγός του καρτέλ Sinaloa του Μεξικού, περνάει 23 ώρες την ημέρα κλειδωμένος στο δωμάτιό του. Τα φώτα είναι πάντα αναμμένα, δεν υπάρχει τηλεόραση και το μόνο αναγνωστικό υλικό είναι τα τεράστια αρχεία από τη δίκη του. Όροι τόσο αυστηροί, που οι δικηγόροι του παραπονέθηκαν ότι έχασε τα λογικά του.

Τα καλά νέα για τον Γκουζμάν είναι ότι από σήμερα θα του δοθεί μια αλλαγή του σκηνικού.

Τα κακά νέα είναι ότι τα νέα του καταλύματα – στα έγκατα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν – είναι ακόμα πιο απομονωμένα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πέρασαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσουν πως ένας πασίγνωστος φυλακισμένος, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από δύο μεξικανικές φυλακές, την τελευταία φορά μέσω ενός περίπλοκου τούνελ μήκους 1,6 χιλιομέτρων, θα παραμείνει φυλακισμένος. Για τις προδικαστικές του εμφανίσεις, τον συνόδευαν από και προς το δικαστήριο μια πορεία τεθωρακισμένων οχημάτων, με ελικόπτερα να τρέχουν πάνω από το κεφάλι και οι ελεύθεροι σκοπευτές της ομάδας SWAT να βρίσκονται παρατεταμένοι πάνω στις στέγες.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά, τα οποία συμπεριλάμβαναν επίσης το κλείσιμο της Γέφυρας του Μπρούκλιν δύο φορές την ημέρα, κρίθηκαν υπερβολικά δαπανηρά και αποδιοργανωτικά για μια δίκη που μπορεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες ή και περισσότερο.

Όπως ξεκίνησαν οι πρώτες αγορεύσεις για τη δίκη σήμερα το πρωί, ο El Chapo βρίσκεται τώρα λίγους ορόφους κάτω από την αίθουσα του Μπρούκλιν από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ θα μεταφέρεται πίσω στο κελί του στο Μανχάταν για τα Σαββατοκύριακα.

 

 

Ο Γκουζμάν αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνωμοσία για τη δολοφονία και την εικαζόμενη εισαγωγή περισσότερων από 200 τόνων παράνομων ναρκωτικών – συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, της ηρωίνης, της κάνναβης και της μεθαμφεταμίνης – στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον, θα είναι η άγρια ​​φήμη του που θα βρίσκεται σε δίκη.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να εισαγάγουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες γραπτού υλικού και περισσότερες από 100.000 ηχογραφήσεις ως αποδεικτικά στοιχεία και θα σκιαγραφήσουν την άνοδό του από την πτωχή καταγωγή του και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε έναν από τους πιο φοβερούς και ισχυρούς άντρες του Μεξικού.

Σε μια κατάθεση τον Απρίλιο, οι Αμερικανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι θα εισαγάγουν βίντεο του YouTube που φέρεται να δείχνουν ότι ο El Chapo και οι βοηθοί του βασανίζουν τους «δεμένους και αβοήθητους» αντιπάλους τους.

Ένα άλλο έγγραφο κατηγορίας αναφέρει το θάνατο δύο μελών του ανταγωνιστικού καρτέλ τουLos Zetas, τους οποίους υποτίθεται ότι είχε κτυπήσει, εκτελέσει και κάψει, αμέσως μετά το τέλος του γεύματος του.

Ένας μάρτυρας έχει προγραμματιστεί να καταθέσει σχετικά με ένα «σπίτι δολοφονίας» στην υπερβολικά βίαιη συνοριακή πόλη του Τέξας, της Χουαρέζ, όπου λέγεται ότι οι εκτελεστές της Sinaloa κάλυψαν τους τοίχους σε πλαστικά φύλλα και εγκατέστησαν μια ειδική αποστράγγιση δαπέδου για την αντιμετώπιση του αίματος.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εισαγγελείς κατέθεσαν κατάλογο των υποτιθέμενων θυμάτων του Γκουζμάν από τις αρχές του 1989 μέχρι την πτώση του τον Σεπτέμβριο του 2014. Εντοπίστηκαν 28 άτομα και κάποιες πολύ ευρείες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των «πληροφοριοδοτών», των «μελών της επιβολής του νόμου» και των στρατιωτών του αντιπάλου καρτέλ.

Ο Εντουάρντο Μπαλαρέθο, επικεφαλής δικηγόρος του El Chapo, σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει αποδείξεις ότι ο πελάτης του «συνωμότησε να σκοτώσει κάπου μεταξύ 20 και άπειρο αριθμό ανθρώπων σε μια περίοδο 25 ετών».

Αλλά ο προεδρεύων δικαστής έχει αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους συμμετέχουν στη δίκη.

 

 

Οι 12 ένορκοι συνοδεύονται προς και από το δικαστήριο από ένοπλους Αμερικανούς στρατιώτες και παίρνονται σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ανώνυμοι. (Ένας υποψήφιος ένορκος απορρίφθηκε επειδή το έργο του ως μιμητής του Μάικλ Τζάκσον έκανε πολύ εύκολο να τον εντοπίσει κάποιος).

Ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσουν εναντίον του Γκουζμάν κρατείται επίσης σε άκρα μυστικότητα. Όλα τα ονόματά τους είναι μαύρα στα αρχεία και υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί κρατούνται σε ασφαλείς τοποθεσίες ή τους έχουν δοθεί νέες ταυτότητες σε προγράμματα προστασίας.

Οι δικηγόροι του Γκουζμάν έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να επιτεθούν στην αξιοπιστία αυτών των μαρτύρων, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι καταδικασμένα μέλη του καρτέλ, οι οποίοι έλαβαν μειωμένες ποινές με αντάλλαγμα τη συνεργασία.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δίκη ναρκωτικών στην ιστορία των ΗΠΑ, και ο Γκουζμάν αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη καθώς και την απώλεια μέχρι και 14 δις δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία.

Ο δικαστής Μπράιαν Κόγκαν αποδεικνύεται ήδη αμείλικτος, έχοντας διώξει εισαγγελείς για διάφορους λόγους, ενώ αρνήθηκε να αφήσει τον Γκουζμάν να αγκαλιάσει τη σύζυγό του καθώς η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος θέματα ασφάλειας.

Η σύζυγος του Γκουζμάν

Ο αγρότης που έγινε θρύλος του υποκόσμου

Ο Χοακίν Γκουζμάν ήταν άλλοτε ένας απλός αγρότης που άρχισε να καλλιεργεί μαριχουάνα πριν ανελιχθεί σε έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους κακοποιούς στον κόσμο.

Μετά την πρώτη σύλληψή του στη Γουατεμάλα το 1993, είχε οδηγηθεί στη μεξικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Πουέντε Γκράντε, στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικό Μεξικό), από όπου είχε αποδράσει το 2001 με απίστευτο τρόπο, κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα. Κατόπιν ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής του καρτέλ Sinaloa και μετέτρεψε τη συμμορία αυτή στην πιο ισχυρή στο Μεξικό, καθώς ουδέποτε δίσταζε να εξοντώνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τους ανταγωνιστές του.

Συνελήφθη ξανά από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2014, στο Μασατλάν, αφού πέρασε 13 χρόνια φυγόδικος. Η τελευταία απόδραση του είχε χαρακτηριστεί βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος έχει πιστωθεί αρκετές επιτυχίες στις προσπάθειες πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

 

Πηγή: reader.gr