Ιαν 15

Ντομπρόβσκις: Καλύτερη στήριξη στα κράτη-μέλη με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου «θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν νέες συνέργειες στο πλαίσιο της Ε.Ε., ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, την υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, στο να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στα κράτη μέλη».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στην απάντησή του σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και το ενδεχόμενο ορισμού ενός κοινού υπουργού Οικονομικών στην Eυρωζώνη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ορισμένα υφιστάμενα καθήκοντα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. να συγχωνευθούν, ενδεχομένως, υπό την αρμοδιότητα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών», ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως αυτό «θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή διάσταση της χάραξης οικονομικής πολιτικής και θα εξασφάλιζε ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο Ε.Ε., χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι εθνικές αρμοδιότητες».

Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για το τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τα κράτη-μέλη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά πως «θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει και να διευκολύνει την άσκηση εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους σε επίπεδο Ε.Ε.». «Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωομάδας, κάτι το οποίο είναι ήδη εφικτό σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της Ε.Ε.», υπογραμμίζει ο κ. Ντομπρόβσκις.

 

naftemporiki.gr