Μετ’ εμποδίων οι επενδύσεις για την ευρυζωνικότητα

Καθυστερήσεις λόγω Βρυξελλών σε δράσεις 400 εκατ. ευρώ

Καθυστερήσεις σημειώνονται στην προώθηση των δράσεων ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι πρώτες προσκλήσεις για την υλοποίησή τους στο τέλος του 2017, ωστόσο, σήμερα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την «τραγική» -όπως τη χαρακτηρίζει- γραφειοκρατία των Βρυξελλών, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει για τον σχεδιασμό της και το περιεχόμενο των δράσεων από τον περασμένο Μάιο.

Ειδικότερα, ο λόγος είναι για τη δράση Superfast Broadband (SFBB), προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλέπεται η ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων από τους απλούς καταναλωτές και την Connected Entreprise (CE) αντίστοιχη με την προαναφερόμενη που αφορά τις επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έλαβε στο τέλος του προηγούμενου έτους σχετική επιστολή από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία διατυπώνονται διάφορα ερωτήματα-ενστάσεις για τις δύο δράσεις, οι οποίες να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 (υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού).

Δεν τίθενται ερωτήματα για την τρίτη δράση Regional Broadband Extension (RBE) που αφορά ευρυζωνικά δίκτυα στην περιφέρεια, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, η οποία είναι παρόμοια (ή και συνέχεια) με άλλη που έχει ήδη υλοποιηθεί.

Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, θεωρείται πιθανό αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με την Ε.Ε. οι δράσεις να διαφοροποιηθούν. Αυτό στο μεταξύ είναι κάτι που μάλλον δεν θα βρει αντίθετη την τηλεπικοινωνιακή αγορά, που αν και δεν έχει εκφραστεί επισήμως αρνητικά ως προς την προοπτική ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας μέσω ενίσχυσης της ζήτησης με κουπόνια, έχει προτείνει και διαφορετικές δράσεις για την απορρόφηση των 400 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί προς συζήτηση από τους παρόχους είναι να μεγαλώσει η δράση για τα περιφερειακά δίκτυα, να διατεθεί μέρος των κονδυλίων για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών εντός της περιμέτρου των 500 μέτρων από τα αστικά κέντρα, καθώς και για τη δομημένη καλωδίωση των κτηρίων. Ειδικά ως προς το τελευταίο σε πρόσφατη επιστολή τους προς το ΨΗΠΤΕ ο ΟΤΕ, ΟΤΕ-0,44% η Vodafone και η Wind, αφού επισημαίνουν ότι στηρίζουν το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο και τις πρωτοβουλίες για να ανταποκριθούμε στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας, αλλά και επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προχωρήσουν τις επενδύσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί, υπογραμμίζουν ότι η επιδότηση της εσωτερικής καλωδίωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν υψηλές ταχύτητες, προτείνοντας τη διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Το γεγονός των καθυστερήσεων στις δράσεις για την ευρυζωνικότητα προβληματίζει και γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος τα 400 εκατ. ευρώ, εφόσον κριθεί ότι δεν δύναται να απορροφηθούν εγκαίρως, να καταλήξουν να διατεθούν σε άλλα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί ακόμα μια ευκαιρία ενίσχυσης των δικτύων νέας γενιάς, τα οποία συνδέονται ευθέως με τον απολύτως αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

 

naftemporiki.gr