Μακρόν: Πιθανή μια ειδική συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε. μετά το Brexit

Το ενδεχόμενο μιας ειδικής εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Βρετανία μετά το Brexit, άφησε ανοιχτό το Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αν δεν δεχθεί τους κανόνες της.

Στη συνέντευξη, που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι «ίσως κάτι μεταξύ της πλήρους πρόσβασης και της εμπορικής συμφωνίας». Τόνισε ωστόσο ότι η πλήρης πρόσβαση του Λονδίνου στην ενιαία αγορά «δεν είναι κάτι ρεαλιστικό», διότι «δεν θα πρέπει να είναι δυνατό να μπορεί να επιλέγει κανείς αυτό που του αρέσει από την ενιαία αγορά, καθώς αυτό θα σημάνει τη διάλυσή της».

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σημείωσε ακόμη ότι η Βρετανία θα μπορεί να έχει «πιο στενές σχέσεις» με την Ε.Ε. από άλλες χώρες, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία, αλλά, όπως είπε δεν υπάρχει πλήρης πρόσβασης στην ενιαία αγορά, καθώς η χώρα «αποφάσισε να φύγει».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι αργά για τη Βρετανία να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2016 «λάθος». 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr