Ιούλ 07

Μάχη με το χρόνο στην Ταϊλάνδη: Η συγγνώμη του προπονητή

«Παγωμένη» παρακολουθεί ολόκληρη η υφήλιος τις δραματικές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ταϊλάνδη για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, που βρίσκονται αποκλεισμένοι εδώ και 14 ημέρες μέσα σε ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων.

Όπως ανακοίνωσαν οι διασώστες, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση.

«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, θα ξανάρθω…»

Συγκλονίζουν οι  επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειες τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

Οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται έντεκα ώρες για να φτάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

«Συγγνώμη» ζητά ο προπονητής των 12 παιδιών

Σε αυτές τις δραματικές ώρες, συγκλονίζει ο 25χρονος προπονητής των 12 μικρών ποδοσφαιριστών. Με σημείωμά του, που έδωσε στους δύτες, ζητά «συγγνώμη» από τους γονείς των παιδιών.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στο σημείωμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Δύσκολο το έργο των διασωστών

Κι ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι θα γίνει επιχείρηση απεγκλωβισμού άμεσα, εντούτοις, ο κυβερνήτης της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Τα παιδιά και ο προπονητής τους είναι εγκλωβισμένα και αυξάνονται οι φόβοι ότι κινδυνεύουν από υποξία.

Προσφορά από τον Έλον Μασκ

Την Παρασκευή ο Έλον Μασκ αποκάλυψε στο Twitter πως συνεργάζεται με τις Αρχές της χώρας για τη διάσωση των παιδιών και πρότεινε να βοηθήσει στο να ανοίξει τρύπα στο βουνό και να περάσουν από μέσα οι εγκλωβισμένοι.

Νεκρός ένας Ταϊλανδός διασώστης

Ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω.

Πηγή: insider.gr