Λίμνη Ζηρού: Ο μύθος που την περιβάλλει

Λίγα μόλις χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων, απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας και ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές, ιτιές και άλλα είδη βλάστησης, βρίσκεται η Λίμνη Ζηρού.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.

Το όνομα της λίμνης έχει σλαβική προέλευση, ενώ η δημιουργία της εκτιμάται πως οφείλεται στην τεκτονική δραστηριότητα και την καρστική γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν λαϊκό μύθο για τη δημιουργία της λίμνης, στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη, στην οποία ζούσαν δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή.

Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή, αν και σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Σαν αποτέλεσμα, η πλούσια αδελφή ζήλεψε και έδιωξε την φτωχή αδελφή.

Ένας άγγελος παρουσιάστηκε το ίδιο βράδυ στην φτωχή αδελφή και της είπε να πάρει μαζί με τα παιδιά της τον δρόμο για την ξενιτιά, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, για να μην πετρώσουν.

Όταν ξεκίνησαν όμως, έγινε ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος «κατάπιε» το σπίτι της πλούσιας αδελφής, με τη φτωχή αδελφή να γυρίζει προκειμένου να κοιτάξει και τελικά να πετρώνει μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της.

Σύμφωνα με τον μύθο, η μορφή της φτωχής αδελφής και των παιδιών της αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu, naftemporiki.gr