Κύπρος: Νέα σελίδα στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία

Θετικά αποτιμώνται στην Κύπρο οι επαφές του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου στο Ριάντ, σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία μετά τα όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη σκιά του ανταγωνισμού, μεταξύ Σαουδαράβων και Ταγίπ Ερντογάν, για την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου.

Η Λευκωσία έστειλε το μήνυμα από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα πως μπορεί και έχει τη βούληση να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης αλλά και λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τους Σαουδάραβες αυτή την περίοδο έχει τη σημασία της με βάση τα όσα διαδραματίζονται στον γειτονικό Λίβανο, καθώς είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του Κυπρίου Προέδρου με τον Λιβάνιο πρωθυπουργό Αλ Χαρίρι.

Η ατζέντα των επαφών του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας περιελάμβανε περιφερειακά ζητήματα, ενεργειακά, θέματα τρομοκρατίας, διμερή σε μια σειρά από τομείς. Υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και μνημόνιο συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στήθηκε μάλιστα σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων δύο φορές ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε θετική αποτίμηση της επίσκεψης στο σαουδαραβικό βασίλειο, σημειώνοντας ότι «εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου».

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον γ.γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και ανέδειξε τον ρόλο και τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της περιοχής του Κόλπου.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τη σημασία που μπορεί να έχουν για την Κυπριακή Δημοκρατία οι καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που πλέον στέκεται απέναντι και όχι δίπλα από τον Τούρκο πρόεδρο που καταβάλλει υπέρτατες προσπάθειες να ξεφύγει από τον κλοιό απομόνωσης που ο ίδιος δημιούργησε με τους χειρισμούς του.

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr