Ιαν 29

Κύπρος: Ζυμώσεις εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών

Την στρατηγική τους εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή καταστρώνουν τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» Ν. Αναστασιάδη και Στ. Μαλά.

Σήμερα, ή το αργότερο αύριο, οι δύο υποψήφιοι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους τους, που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο και τα κόμματα που τους στήριξαν, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις. 

Ο Σταύρος Μαλάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. 

Ορόσημο για την αναμέτρηση της Κυριακής θεωρείται η τηλεμαχία (debate) Αναστασιάδη-Μαλά, την ερχόμενη Τετάρτη, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στο 5,27%. 

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε το πρωί ότι «Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία». Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας «είναι απόλυτα ταυτισμένοι στο Κυπριακό και απολύτως αντίθετοι με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

«Αν και η απόφαση του λαού είναι απολύτως σεβαστή, στο επιτελείο Παπαδόπουλου συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ορθότητα των δικών μας θέσεων» ανέφερε, προσθέτοντας πως η άποψη ότι «όσοι θέλουν νέα στρατηγική για το Κυπριακό δεν θέλουν λύση, είναι παραπλανητική».

Ο κ. Παντελίδης ενημέρωσε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των κομμάτων που συνεργάστηκαν στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βούληση -και θα ήταν επιθυμητή- μία κοινή συμπόρευση στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, όπως είπε, το κάθε κόμμα διατηρεί την αυτονομία του και θα υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις των τεσσάρων κομμάτων.

Ατο μεταξύ, ως «ισχυρή εντολή» στον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχίσει το έργο, που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, ερμηνεύει το εκλογικό επιτελείο του, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο Νίκος Αναστασιάδης «απέδειξε στην πράξη ότι αντίπαλοί του ήταν τα προβλήματα του τόπου και όχι τα κόμματα ή οι ανθυποψήφιοί του» και ότι «ήταν πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι, για τον δεύτερο γύρο, ο κ. Αναστασιάδης θα απευθυνθεί σε μια διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν από τα πιο «αισιόδοξα σενάρια». Ο ίδιος απέδωσε το αποτέλεσμα στην «πολυσυλλεκτικότητα» της υποψηφιότητας Μαλά, καθώς και στην πολύ ψηλή συσπείρωση του κόμματος. Εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση, επί της οποίας το επιτελείο Μαλά μπορεί να στηριχθεί για να πετύχει «τη μεγάλη δημιουργική αλλαγή, μέσα από μια πλατιά κοινωνική συμμαχία». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι ο κ. Μαλάς και το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν «την οδό των συναλλαγών και των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr