Κωσταλέξι: Η ιστορία της Ελένης που συγκλόνισε την Ελλάδα

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Νοέμβρη του 1978 όταν αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έμειναν άφωνοι όταν αντίκρυσαν την Ελένη Καρυώτη να ζει σαν αγρίμι κλεισμένη στο σπίτι της, στο χωριό Κωσταλέξι Φθιώτιδας.


Η ιστορία της συγκλόνισε την Ελλάδα και η ονομασία Κωσταλέξι συμβολίζει μέχρι και σήμερα την  κατάσταση εγκλεισμού σε κάθε επίπεδο.

Η άτυχη, έφηβη -τότε- Ελένη είχε κάνει το σφάλμα να ερωτευθεί τον δάσκαλο του χωριού, που είχε προσχωρήσει στους κομμουνιστές αντάρτες, ενώ η οικογένεια της Ελένης ήταν γνωστοί εθνικόφρονες. Τότε ήρθε η οικογενειακή της καταδίκη με τους γονείς της και τα τρία της αδέλφια, να την φυλακίζουν στο ισόγειο του σπιτιού, γυμνή, σκεπασμένη με μια κουβέρτα, προκειμένου να… διώξουν την ντροπή που τους προκάλεσε η πράξη της!

Το συγκλονιστικό στην ιστορία είναι πως το χωριό φαίνεται να γνώριζε τι ζούσε η άτυχη Ελένη, ωστόσο ουδείς παρενέβη μέχρι να φτάσει η καταγγελία, τελικά, στην αστυνομία.

Η έφοδος της αστυνομίας

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι, η Ελένη έμοιαζε με αγρίμι. Αρχισε να βγάζει άναρθρες κραυγές, καθώς επί 29 χρόνια έμεινε φυλακισμένη χωρίς κανείς να της μιλάει. Ηταν προφανές πως ήταν πλεόν ψυχολογικά και συναισθηματικά διαταραγμένη.

Σημειώνεται ότι τα αδέλφια της, που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, αθωώθηκαν.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», του Χρήστου Βασιλόπουλου.

Πηγή: iefimerida.gr