Κοινή θέση Τσίπρα – Μοσκοβισί για επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο

Μήνυμα ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος όχι μόνο «να υπερβούμε την κρίση αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί που συμφώνησε ότι το ζήτημα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.

«Η Πορτογαλία είναι ένα καλό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Διότι», εξήγησε «για μένα το μείζον είναι, όχι μόνο να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα τα προγράμματα, αλλά να προστατεύσουμε την κοινωνία, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αυτό είναι το σημαντικότερο».

Γιατί, σημείωσε, κάποιες φορές τα νούμερα μπορεί να βγαίνουν, άλλα οι άνθρωποι υποφέρουν. «Συνεπώς για μένα το σημαντικότερο είναι να βρούμε έναν τρόπο όχι μόνο να υπερβούμε την κρίση, αλλά να υπερβούμε τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των κακών συνταγών, των νεοφιλελεύθερων συνταγών».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η βούληση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρα η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αλλά να ολοκληρωθεί με την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνικές πολιτικές που θα μειώνουν τις ανισότητες.

Σημείωσε ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι προσπάθειες που έγιναν με τις μεταρρυθμίσεις των οποίων ηγήθηκε η κυβέρνηση, πρέπει τώρα να «ανταμειφθούν», να αποδώσουν.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που έγινε, χθες, στο δείπνο εργασίας του ΕΣΚ όπου συμμετείχε, με τον κ. Μοσκοβισί να παρατηρεί ότι υπάρχει αρκετά ευρεία στήριξη στις απόψεις της ελληνικής πλευράς, που εδράζονται στην αναγκαιότητα για αγώνα για τη δημοκρατία, για μεγαλύτερη σύγκλιση και αλληλεγγύη.

«Ας ελπίσουμε ότι θα κερδίσουμε κάτι χειροπιαστό σε αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Επίτροπος είπε ότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία χρόνια, καθώς το θέμα αυτό ήταν ταμπού 2-3 χρόνια πριν και πως τώρα χειριζόμαστε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ