Κιμ Γιονγκ Ουν: Δικτάτορας, διπλωμάτης ή ρεαλιστής;

Ποιά είναι τα σχέδια του Βορειοκορεάτη ηγέτη;

 


Τις προθέσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη προσπαθεί να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα μετά τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν και την ιστορική κοινή δήλωση με την οποία αποφάσισαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. 
Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρεται στις κινήσεις τακτικής του Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, προετοιμάζει λεπτομερώς τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τον μοναδικό που μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μια συμφωνία την αποπυρηνικοποίησης. 

«Το ερώτημα είναι αν ο κ. Κιμ είναι πραγματικά έτοιμος να κάνει αυτή τη συμφωνία ή εάν στοιχηματίζει, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί, ότι η συμφωνία είναι απλώς ένα μέσο που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας του Βορρά, διατηρώντας τμήματα ενός τρομακτικού οπλοστασίου που ο ίδιος πιστεύει ότι διατήρησε την οικογένειά του τόσα χρόνια στην εξουσία», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιθυμούσε να δει στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ να ανοίγουν αλυσίδες καταστημάτων fast-food και μεγάλων κινηματογράφων, αλλά δεν προτίθεται να ματαιώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για κανέναν σκοπό. 

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ποντάρει σε τριπλή νίκη. Επιθυμεί την σταδιακή μείωση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, άμεσε ξένες επενδύσεις στην οικονομία, αλλά παράλληλα να καταστήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό του τετελεσμένο γεγονός», αναφέρουν ειδικοί που επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Πηγή: protothema.gr