Καταστροφική η Συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνηση | Ο λαός τους γύρισε την πλάτη

Σφραγίδα στο πολιτικό σκηνικό και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, βάζει το Μακεδονικό. Η κυβέρνηση υποτίμησε την αντίδραση των πολιτών, κατά κύριο λόγο βουβή κι όχι με μεγάλες διαδηλώσεις. Η σιωπή που τσακίζει κόκαλα, αλλά που καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Το in.gr είχε γράψει πριν από δύο ημέρες για δημοσκοπήσεις – βόμβα, που τινάζουν στον αέρα τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Η χθεσινή της Pulse αλλά και η αυριανή της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι στην κυβέρνηση φοβόντουσαν. Το χτύπημα της Νέμεσης που ήρθε έπειτα από την Ύβρη της κυβέρνησης.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς άνοιγαν την υπόθεση του συμβιβασμού με τα Σκόπια δεν περίμεναν ότι η κατάληξη θα ήταν αυτή. Εκτίμησαν λάθος την αντίδραση του κόσμου, λειτούργησαν με αλαζονεία και τελικά πέτυχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι πολίτες μπορεί να υπέμειναν τα ψέματα και τις αυταπάτες της κυβέρνησης στην οικονομία, δεν αντέχουν όμως ενέργειες που θεωρούν «εθνική ταπείνωση». Είναι αυτό που ο λαός λέει «όχι άλλες εθνικές σφαλιάρες» και τους τελευταίους μήνες θεωρούν ήττα τόσο την υπόθεση του Μακεδονικού όσο και τη σύλληψη και φυλάκιση επί τέσσερις μήνες των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Χρεώνουν στην κυβέρνηση λανθασμένους χειρισμούς, υπερβολική σιγουριά, κακούς υπολογισμούς και μια αδιανόητη σπουδή για να κλείσει η συμφωνία με τους Σκοπιανούς. Το γεγονός και μόνο ότι πάνω από 6 στους 10 θεωρούν κακό τον συμβιβασμό ενώ διχασμένοι είναι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι οι πολίτες δεν είδαν με καλό μάτι τα όσα έγιναν στις Πρέσπες, παρά την επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς Μαξίμου.

 

Παζάρια και ανταλλάγματα

Μάλιστα, αρχίζει και γίνεται εδραία η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε βάλει στην ίδια ζυγαριά την υπόθεση της Μακεδονίας με αυτήν της συμφωνίας για το χρέος, αλλά και το προσφυγικό. Ολο και περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έδωσε πολλά και πήρε πολύ λιγότερα σε ένα παζάρι που δεν βγήκε σε καλό για τη χώρα.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θεωρεί ότι η συμφωνία έλυσε μια εκκρεμότητα δεκαετιών και θα συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, ωστόσο, τα «ψιλά» γράμματα προκάλεσαν λαϊκή οργή. Η παράδοση της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» κρίνονται ήδη εγκληματικές και άκρως λανθασμένες. Και ειδικά στους ευαίσθητους νομούς της Βόρειας Ελλάδας η οργή ξεχειλίζει για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τα ποσοστά τους καταρρέουν και ειδικά στην περίπτωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταγράφεται «εξαφάνιση» της εκλογικής επιρροής, ως αποτέλεσμα των παιχνιδιών του Πάνου Καμμένου.

Ούτε οι θεωρίες συνωμοσίας περί εκτροπής και κατάλυσης του πολιτεύματος πείθουν τους πολίτες, το αντίθετο δείχνουν μια απέχθεια για την πόλωση στο πολιτικό κλίμα.

 

Οι γραβάτες

Όμως, οι έρευνες γνώμης καταγράφουν και την αδυναμία της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει τη συμφωνία στο Eurogroup. Οι πολίτες, αν και θέλουν να δουν φως στο τούνελ, δεν πείθονται ότι ο συμβιβασμός για το χρέος είναι επωφελής.

Ακόμη και το πανηγύρι του Ζαππείου και το τέχνασμα με τις γραβάτες δεν πέρασε στην κοινή γνώμη καθώς η καθημερινότητα είναι περισσότερο σκληρή απ’ όσο θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ούτε οι ξένοι πείθονται για την ομαλή πορεία της οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο που καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την εξουσία καθώς της έχουν γυρίσει την πλάτη τόσο οι πολίτες όσο και τα κόμματα που ευελπιστούσε να γίνουν τα «δεκανίκια» της σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ έκαναν ηρωική έξοδο. «Τα κουκιά δεν βγαίνουν» λένε όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στη Βουλή, όσο κι αν στην κεντροαριστερά επικρατεί το απόλυτο χάος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα αστεία, «ψεκασμένα» σενάρια για κατάλυση του πολιτεύματος, φανερώθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο η γύμνια της κυβέρνησης η οποία βάζει μπροστά το σχέδιο πόλωσης και τον διχασμό στην κοινωνία. Με μοναδικό σκοπό να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βασικό πόλο αντίστασης στην… έλευση της ΝΔ στην εξουσία.

Πηγή: in.gr