Ιράν: Δεν εξοπλίζουμε τους αντάρτες στην Υεμένη

Το Ιράν διαψεύδει «κατηγορηματικά» τις αμερικανικές και σαουδαραβικές κατηγορίες ότι παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Isna.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με την παροχή όπλων στην Υεμένη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι το Ιράν παρέχει όπλα σε διάφορες ομάδες στη Μέση Ανατολή και τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί.

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε χθες πάνω από το Ριάντ, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες και κατηγόρησε το Ιράν ότι τους εξοπλίζει.

Στην ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε την εκτόξευση του πυραύλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε χθες Τρίτη βράδυ τους Φρουρούς της Επανάστασης «ότι εξοπλίζουν και καθιστούν εφικτές τις επιθέσεις των Χούτι».

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη την Τεχεράνη ότι έδωσε στους σιίτες αντάρτες τον πύραυλο που εκτόξευσαν στις αρχές Νοεμβρίου εναντίον του Ριάντ. Απαντώντας στις κατηγορίες ο Γασεμί δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία και οι άραβες σύμμαχοί της που επεμβαίνουν στρατιωτικά στην Υεμένη εναντίον των Χούτι καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε παροχή όπλων σε αυτούς.

Αν το Ιράν παρείχε όπλα στους Χούτι, θα είχε «το θάρρος να το ανακοινώσει. Τα όπλα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Υεμενίτες είναι αυτά που εγκαταλείφθηκαν στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο Γασεμί.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της κατήγγειλε ότι για το χθεσινό πλήγμα ευθύνονται «το Ιράν και οι Χούτι».

Τη βασιλική κατοικία στόχευε ο πύραυλος

«Ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και είχε στόχο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ριάντ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει θύματα», είχε δηλώσει χθες ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη εναντίον των Χούτι.

Ο πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούτι στις 4 Νοεμβρίου είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ, ενώ ο χθεσινός το ανάκτορο Γιαμάμα, την επίσημη κατοικία του βασιλιά Σάλμαν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που ελέγχεται από τους Χούτι.

Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη

Οι Χούτι βρίσκονται σε πόλεμο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας και από το 2015 υποστηρίζεται από μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 8.750 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, και έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιπλέον 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr