Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στη Χαλυβουργική για οφειλές 32 εκατ. ευρώ

Ως ένας από τους μεγαλύτερους «μπαταχτσήδες» του Δημοσίου φιγουράρει πλέον η Χαλυβουργική, με τη ΔΕΗ να αποφασίζει, έπειτα από πολυετείς παρατάσεις και «περιόδους χάριτος» προς τη διοίκηση της εταιρείας, να κατεβάσει το διακόπτη του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Capital.gr, ως αιτία για την εντολή διακοπής της παροχής ρεύματος εμφανίζεται ο τετραπλασιασμός του χρέους της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 31,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2015, το αντίστοιχο χρέος ανερχόταν σε μόλις 7 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πλέον η εταιρεία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων οφειλετών προς τη ΔΕΗ.

Το πλέον απίστευτο, όμως, είναι ότι η ίδια η διοίκηση της εταιρείας έχει απορρίψει πολλάκις τις προσπάθειες για διακανονισμό με τους όρους που προβλέπονται για τους πελάτες της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα, πάντα, με το Capital.gr, η ΔΕΗ είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015 να δίνει αλλεπάλληλες παρατάσεις στη Χαλυβουργική, ώστε είτε να εξοφλήσει το υπέρογκο χρέος της είτε να προχωρήσει σε διακανονισμό του οφειλόμενου ποσού, καταβάλλοντας «έναντι» ποσά.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν η άκαρπη τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της βιομηχανίας με τη ΔΕΗ, από την οποία ζήτησαν εκ νέου παράταση προς ρύθμιση έως τις αρχές του 2019.

Αν και η ΔΕΗ αρχικώς συμφώνησε να παράσχει διευκόλυνση ως προς αυτή την εξέλιξη, θέτοντας ως όρο την καταβολή ποσού έναντι της οφειλής, οι εκπρόσωποι της Χαλυβουργικής δεν την αποδέχθηκαν.

Τον Αύγουστο του 2018 και ενώ η Χαλυβουργική ζήτησε εκ νέου περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ αποφάσισε να στείλει εξώδικο, ορίζοντας χρονική προθεσμία 30 ημερών για την εξόφληση της οφειλής.

Και η νέα προθεσμία παρήλθε άπρακτη, με αποτέλεσμα στις αρχές Οκτωβρίου η ΔΕΗ να στείλει εξώδικο τόσο στη Χαλυβουργική όσο και τον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) για την απενεργοποίηση της παροχής. Ήδη το χρέος της βιομηχανίας είχε ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και σήμερα πάντως το ρεύμα δεν έχει κοπεί με τον ΑΔΜΗΕ παρά τη μεγάλη ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ΔΕΚΟ να έχει κινηθεί με εξώδικο και επιστολή προς τον διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, που κοινοποιήθηκε και προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σημειώνεται πως μέσα σε διάστημα περίπου πέντε ετών η εταιρεία είχε έρθει σε αλλεπάλληλες επαφές με τη ΔΕΗ, τα όρια ανοχής της οποίας ήταν απολύτως λογικό κάποια στιγμή να εξαντληθούν.

Περίεργες κινήσεις από τον ΑΔΜΗΕ

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η ΔΕΗ κίνησε όλα τα έννομα μέσα προκειμένου να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των οφειλών της Χαλυβουργικής προς αυτή.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει η στάση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απέρριψε τις προσφυγές της ΔΕΗ, αρνούμενος να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κανείς για ποιο λόγο ο ΑΔΜΗΕ, που θεωρείται, βάσει της ονομασίας του, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μοιάζει να καλύπτει μια πρωτοφανή περίπτωση στρατηγικού κακοπληρωτή;

Ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει συνακόλουθα είναι πώς γίνεται μια τέτοια εταιρεία να παραμένει ηλεκτροδοτούμενη με τέτοιο χρέος, όταν την ίδια στιγμή άλλες βιομηχανίες με συγκριτικά μικρότερες οφειλές αντιμετωπίζουν σκληρότερη αντιμετώπιση.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν πλέον τη ΔΕΗ να προσφύγει νομικά – πέραν της εταιρείας – και κατά του ΑΔΜΗΕ.

 

Πηγή: newsbomb.gr