Νοέ 23

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαντά, στην “Ωρα του Πρωθυπουργού”, σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα «την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα πανεπιστήμια».

«Το άσυλο θα καταργηθεί»

«Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό κ. Τσίπρα, έτσι δεν είναι; 45 λεπτά σας περιμένουμε. Να μάθετε να σέβεστε το κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σας αντιπάλους!», είπε αναφερόμενος στην καθυστέρηση έναρξης της συζήτησης.

«Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές, φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Με τους φοιτητές ή με τον υπόκοσμο των τραμπούκων; Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία. Είμαστε με τον καθηγητή και όχι με το βαποράκι. Είμαστε με τη νομιμότητα με την κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «ομερτά της ανομίας».

«Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει αφήσει τα πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια κ. Τσίπρα;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι το άσυλο θα καταργηθεί με μια κυβέρνηση ΝΔ.

«Όλα αυτά θα τελειώσουν με την επόμενη κυβέρνηση. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από τις συμμορίες. Όσοι ασχημονούν στα πανεπιστήμια θα πεταχτούν έξω. Το άσυλο θα καταργηθεί», είπε.

Περιγράφοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι εγκληματικές ομάδες έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση λαθραίων προϊόντων, ενώ οι συλλογικότητες έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε γιάφκες και ορμητήρια, υποστήριξε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ερώτησή του ουσιαστικά την συνυπογράφουν 1500 φοιτητές, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλοί πανεπιστημιακοί, περισσότεροι από 400 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «που φοβούνται πια γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Πολιτεία να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους».

Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την “κατάντια” των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».

H απάντηση Τσίπρα

«Μιλήσατε για την δική μου συνέπεια. Πράγμα που δεν είναι ασύνηθες για ένα πρωθυπουργό. Είμαι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός από την Μεταπολίτευση και μετά, με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω ούτε σε μια ερώτηση. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε έρθει ούτε σε μια. Είναι θράσος να με εγκαλείτε ενώ χθες σας περίμενα μια ολόκληρη μέρα για την οικονομία. Πόσες φορές έχετε αξιοποιήσει την ώρα του πρωθυπουργού; Τρεις φορές μόνο για το ίδιο θέμα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζεστε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει:

«Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η βία και η εγκληματικότητα. Θα έρχομαι να απαντώ κάθε φορά, όσες ερωτήσεις και να κάνετε. Την άλλη φορά που θα επιλέξετε να αποδράσετε από την πραγματικότητα μην σας βάζουν να κάνετε δηλώσεις 200 μέτρα από το σπίτι μου. Και την επόμενη φορά που θα έρθετε χτυπήστε το κουδούνι να πιούμε και κανέναν καφε…».

«Εσείς έχετε στην παράταξή σας ανθρώπους που κυκλοφορούσαν με τσεκούρια. Εμείς καταδικάζουμε τον φασισμό απ’ όπου και αν προέρχεται», είπε αναφερόμενος στην παρεμπόδιση από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

«Εσείς, όμως έχετε μονομέρεια στην κριτική σας. Δεν υπάρχει ανομία στην χώρα. Νόμοι υπάρχουν και είναι άδικο για την χώρα να δίδετε αυτή την εικόνα. Ειδικά όταν μας επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό εκατομμύρια πολίτες. Λες και ζούμε στη Γκόθαμ σίτι του Μπάτμαν και όχι στην Αθήνα», είπε.

Υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης, αλλά όχι πρόβλημα εγκληματικότητας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “υποκρισία” που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: “Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα”.

«Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε ένα tweet ότι είναι «κατάπτυστο». Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε; Διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο” ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

«Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: “Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο”.

Live η συνεδρίαση:

Πηγή: thetoc.gr