Ευρωεκλογές 2019: Πως θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι κρατούμενοι φυλακών

Οι προϋποθέσεις  και ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση και Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου (31335/2019).

Όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης θα επιλέξει τον καταλληλότερο χώρο μέσα στη φυλακή στον οποίο  θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη  διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογέων – κρατουμένων.

Πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε κάθε εκλογικό τμήμα φυλακής διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί και ως  μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα κληρωθούν εκλογείς του Δήμου στα   όρια του οποίου υπάγεται η κάθε φυλακή.

Όπως ορίζεται για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης, στα Καταστήματα Κράτησης όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της φυλακής, μπορεί να καταρτίσει την προηγούμενη της ημέρας της ψηφοφορίας πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι   κρατούμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες, είτε κατά πτέρυγα της φυλακής, είτε αλφαβητικά.

Επίσης, μπορεί να καθορίζουν και το χρόνο προσέλευσης των εκλογέων-κρατουμένων  κάθε ομάδας ενώ  θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας – ένας με τη συνοδεία σωφρονιστικού  υπαλλήλου έως την είσοδο του εκλογικού τμήματος. Στη συνέχεια  οι κρατούμενοι θα μπαίνουν στο εκλογικό τμήμα χωρίς συνοδεία και αφού ασκήσουν   το εκλογικό τους δικαίωμα θα επιστρέφουν στο χώρο κράτησής τους με τη συνοδεία και πάλι σωφρονιστικού  υπαλλήλου.

Οι κρατούμενοι πρέπει να προσκομίσουν την  αστυνομική  τους ταυτότητα ή  άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, για να πιστοποιηθεί ότι ο κρατούμενος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής θα εκδοθεί βεβαίωση, η οποία όμως δεν θα χορηγηθεί στον κρατούμενο, αλλά στο διευθυντή της φυλακής προκειμένου  να την τοποθετήσει στον ατομικό  φάκελο του κάθε  κρατούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία οι υποψήφιοι των κομμάτων ή οι αντιπρόσωποί τους μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα ψηφοφορίας της κάθε φυλακής.

 

Πηγή: newsbeast.gr