Μαΐ 28

Επτά ληστείες που άφησαν εποχή

Το «La Casa De Papel», η πιο επιτυχημένη ξενόγλωσση σειρά του Netflix δεν είναι η μόνη «τέλεια ληστεία» που έχει προβάλει η τηλεόραση. Υπάρχουν κάποιες ακόμη (τουλάχιστον επτά) οι οποίες έχουν ως πηγή έμπνευσης ένα «μεγάλο κόλπο» το οποίο βασίζεται σε έναν τέλειο συντονισμό ανθρώπων, μυαλών και … όπλων. Και μάλιστα αυτές οι ιστορίες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

 

Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο της Hatton Garden

Το Μάρτιο του 2016 πέντε άνδρες των οποίων αθροιστικά η ηλικία φθάνει τα 443 έτη καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την παραβίαση ενός από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια του κτιρίου της εταιρίας Hatton Garden Safety Deposit  στοΛονδίνο.

Η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι φθάνει τα 200 εκατομμύρια λίρες και παρά το γεγονός ότι η «συμμορία των παππούδων» συνελήφθη, σχεδόν τίποτα από τη λεία δεν ανακτήθηκε.

 

Η ληστεία στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner της Βοστώνης

Με την πρόφαση ότι είχε έλαβαν κλήση για διατάραξη ησυχίας, οι ληστές κατάφεραν να εισβάλλουν στο μουσείο Isabella Stewart Gardner της Βοστώνης σαν κύριοι ή για την ακρίβεια σαν αστυνομικοί. Η στολή τους έδωσε την ευκαιρία να περάσουν από τον έλεγχο των φρουρών και τελικά κατάφεραν να κλέψουν 13 έργα τέχνης διάσημων ζωγράφων όπως είναι ο Ρέμπραντ και ο Ντεγκάς. Η αξία τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια και ποτέ δεν συνελήφθη κανείς.

 

Τα βασιλικά κοσμήματα της Αγγλίας 

Το 1671, ο συνταγματάρχης Thomas Blood κατάφερε να εισχωρήσει στον Πύργο του Λονδίνου έχοντας μεταμφιεστεί σε ιερέα και παρουσιάζοντας ως σύζυγό του μια πόρνη.

Και οι δύο κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του 77χρονου φρουρού του θησαυρού, Talbot Edwards, και της οικογένειάς του, τους οποίους και επισκέπτονταν έκτοτε συχνά. Στο τέλος τον έπεισαν να τους δείξει το θησαυρό και αφού τον μαχαίρωσαν άρπαξαν το βασιλικό σκήπτρο και το στέμμα του βασιλιά Εδουάρδου. Οι ληστές πιάστηκαν σχεδόν αμέσως αλλά γλίτωσαν και την φυλακή και την αγχόνη. Ο βασιλιάς εντυπωσιάστηκε τόσο από την τόλμη τους που όχι μόνο δεν τους αφαίρεσε τη ζωή αλλά τους έδωσε και κτήματα στην Ιρλανδία.

 

Ρώσοι χάκερς

Κατά την περίοδο 2014-2016 μια ομάδα Ρώσων χάκερς κατάφερε να αποσπάσει το ποσόν των 650 εκατομμυρίων λιρών από τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό «χάκαραν» τις τράπεζες, μελέτησαν τις λειτουργίες τους και τη ρουτίνας τους ενώ κατάφεραν ακόμη και να έχουν τον έλεγχο των συστημάτων παρακολούθησης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Προγραμμάτιζαν ακόμη και τα ATM για να τραβούν μετρητά σε συγκεκριμένες ώρες ενώ ποτέ δεν έπαιρναν πάνω από 80 εκατομμύρια από τον ίδιο «στόχο». Κατάφεραν να ληστέψουν 100 τράπεζες από 30 διαφορετικές χώρες και παραμένουν ελεύθεροι.

 

Οι Ροζ Πάνθηρες

Οι Ροζ Πάνθηρες είναι γνωστοί για τις πιο θεαματικές ληστείες όλων των εποχών. Το 2007, άνδρες μεταμφιεσμένοι σε ζωγράφους είχαν εισβάλει στο κοσμηματοπωλείο Ηarry Wiston στο Παρίσι και εξήλθαν με λεία ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα χρόνο αργότερα οι ίδιοι λήστεψαν το κοσμηματοπωλείο με παρόμοιο τρόπο και έφυγαν με λεία αξίας 71 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμμορία έχει συλληφθεί ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία από τις ληστείες που διέπραξαν δεν υπήρξαν θύματα.

 

Η ληστεία του τρένου του Wilcox

Πρόκειται για τη διάσημη συμμορία της Άγριας Δύσης, την Wild Bunch των Butch Cassidy και Sundance Kid, η οποία το 1899 λήστεψαν με επεισοδιακό τρόπο το τρένο της Union Pacific. Aφού ανάγκασαν τον οδηγό να απομονώσει τη μηχανή από τα βαγόνια και να φύγει μόνος με αυτήν, τον «έβγαλαν από τη μέση» ανατινάζοντας τη γέφυρα από την οποία περνούσε με τη μηχανή.

Στη συνέχειας έβαλαν δυναμίτη στην πόρτα του ταχυδρομείου, έδεσαν χειροπόδαρα τον υπάλληλο και ανατίναξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν με λεία 50.000 δολαρίων.

 

Η ληστεία του Σαντάμ Χουσείν

Η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας έγινε από τον Σαντάμ Χουσεΐν και μάλιστα με τον πιο παράδοξο τρόπο. Έγινε μια ημέρα προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το Ιράκ και τότε ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν ένα γράμμα το οποίο υπέγραψε και το έδωσε στον γιο του, Κουσάι. Στο γράμμα απαιτούσε να γίνει ανάληψη στο όνομά του, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Κάτι το οποίο έγινε.

 

Πηγή: Ιnsider με πληροφορίες από το The Telegraph