Φεβ 01

Επί ποδός η ΕΛΑΣ εν όψει του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

Πυρετός επικρατεί στην ΕΛΑΣ, εν όψει του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την Κυριακή. Τα ακριβή αστυνομικά μέτρα θα οριστικοποιηθούν την Παρασκευή, ωστόσο, έχει καταρτιστεί το γενικό πλάνο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών.

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, είναι τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές. 

Για τον λόγο αυτόν θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αντιεξουσιαστών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων. Από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό παρόμοιο με τον εμπρησμό του υπό κατάληψη κτηρίου στη Θεσσαλονίκη ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Τα πούλμαν με τον κόσμο που θα φτάσει από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για την Αστυνομία είναι και το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ, που θα ξεκινήσει στις 19.30 στο Φάληρο, για το οποίο έχουν επίσης προγραμματιστεί αυστηρά μέτρα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν οριακά μετά τη λήξη των μέτρων για το συλλαλητήριο.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν όμως και το Σάββατο το απόγευμα, καθώς έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο των Ιμίων. Η μία, με αντιφασιστικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί από διάφορες συλλογικότητες στη Ρηγίλλης, στις 18.00, με σκοπό να μην μπορέσει η Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση στο μνημείο, η οποία όμως θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στην λεωφόρο Μεσογείων.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στη Ρηγίλλης έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης έχει προαναγγείλει δική της πορεία. Οι δύο συγκεντρώσεις θα παρακολουθούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για την εφαρμογή των μέτρων, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ, ενώ θα ενισχυθεί και με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.

Σημειώνεται οτι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Πηγή: ΑΜΠΕ, NAFTEMPORIKI.GR