Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Λιμενικό με μηνύματα εντός και εκτός συνόρων

Μηνύματα στην Άγκυρα, στην ελληνική κοινή γνώμη, στους συμμάχους της χώρας, αλλά και στις αγορές, θα επιχειρήσει να στείλει ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Με την επίσκεψη στο Λιμενικό Σώμα, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την εικόνα αναταραχής και αστάθειας που έχει προκληθεί τις τελευταίες 48 ώρες στο ευαίσθητο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας στα Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την εικόνα «παρατηρητή» για την κυβέρνηση, εκπέμποντας μηνύματα αποφασιστικότητας, ψυχραιμίας και ασφάλειας. Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό, η συνεχής άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων τις ημέρες μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, οφείλεται και στο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας με την παρέμβασή του θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα σταθερότητας της χώρας και προς τις αγορές.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας δεν κινδυνεύει, θα στείλει μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και θα επιτεθεί εναντίον όλων όσοι στο εσωτερικό, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν – όπως θα πει – την συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Θα υπάρξει αναφορά του κ. Τσίπρα και στην ανάγκη χαμηλών τόνων και εθνικής συναίνεσης, όταν αντιμετωπίζονται εθνικά ζητήματα, δεν αναμένεται ωστόσο – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – να εξαγγείλει κάποια πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη αφενός να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα έναντι των όποιων διεκδικήσεων των Τούρκων μέσω της διπλωματικής οδού αναλαμβάνοντας όποιες πρωτοβουλίες απαιτούνται, αλλά και αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για την επίλυση χρόνιων εθνικών ζητημάτων, όπως το Σκοπιανό.

Στο παρασκήνιο, μετά το «πάγωμα» από την επίσημη τοποθέτησή του ίσων αποστάσεων απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, η κυβέρνηση δεν κρύβει τις προσδοκίες της από τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Τίλερσον στην Άγκυρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Γιλντιρίμ στο Βερολίνο.

naftemporiki.gr