Εντός στόχων ο κρατικός προϋπολογισμός

ΥΠΟΙΚ: Εκτιμήσεις για νέα υπέρβαση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος και τον Νοέμβριο, τον πιο «δύσκολο» μήνα

Εντός στόχων κινήθηκε και τον Νοέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει -παρά την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των οφειλομένων στους συνταξιούχους και το ποσό που θα επιστραφεί στη ΔΕΗ- νέα υπέρβαση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο ανακοινώνεται σήμερα και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις έναντι των στόχων κρίνεται ως σημαντικό, δεδομένου ότι ο Νοέμβριος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς συνέπεσε η καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δόση του φόρου εισοδήματος εισοδήματος νομικών προσώπων, όπως επίσης και του ΦΠΑ γ’ τριμήνου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κρίνεται πλέον με βάση τους αναθεωρημένους στόχους, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή. Ο πήχης των εσόδων κατέβηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Ενώ το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε έσοδα 55,281 δισ. ευρώ (σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού), με τον προϋπολογισμό του 2018 ο πήχης κατέβηκε στα 52,142 δισ. ευρώ. Ήδη από τον Οκτώβριο άρχισε να καταγράφεται υπέρβαση έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού η υπέρβαση από τον πρώτο μήνα αλλαγής των στόχων έφτασε στα 326 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ήταν το νούμερο και σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού. Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, υπήρξε υπέρβαση 271 εκατ. ευρώ έναντι των αναθεωρημένων στόχων. Και τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα εξακολουθήσουν να είναι σε θετικό πρόσημο συγκριτικά με τους αναθεωρημένους στόχους, ενώ τον Δεκέμβριο θα κριθεί οριστικά αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει να κινηθεί σε επίπεδα άνω του 2,45% του ΑΕΠ παρά την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.  

Το κοινωνικό μέρισμα

Τον τελικό λογαριασμό για την πληρωμή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος ακόμη και την Παρασκευή έκαναν χθες στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πλατφόρμα έκλεισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο τελικός αριθμός των δικαιούχων νοικοκυριών φτάνει στο 1,3 εκατομμύριο, με τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στα νοικοκυριά αυτά να ξεπερνούν τα 3,3 εκατομμύρια. Ωστόσο, ζήτημα προς επίλυση φαίνεται να προκύπτει με το τελικό κόστος του μέτρου, το οποίο χθες υπολογιζόταν στα 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το προϋπολογισθέν ποσό των 720 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα έχει «κλειδώσει» με βάση τον σχετικό νόμο. Όπως αναφέρει το άρθρο 1, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, «κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό 720.000.000 ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών». Χθες το πρωί, ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωνε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το ποσό με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις διαμορφώθηκε στα 730 εκατ. ευρώ, καθώς στον τελικό κατάλογο των δικαιούχων προστέθηκαν και περίπου 89.000 δικαιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών οι οποίοι χρίστηκαν δικαιούχοι χωρίς να υποβάλουν αίτηση, όπως προέβλεπε άλλωστε και η σχετική απόφαση. Αν τα 730 εκατ. ευρώ είναι το τελικό ποσό της δαπάνης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει λύση, καθώς υπέρβαση του ορίου των 720 εκατ. ευρώ προϋποθέτει αλλαγή του νόμου. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πάντως στη «Ν» ότι το θέμα έχει εντοπιστεί και ότι θα δοθεί άμεσα η λύση είτε μέσω κοινής υπουργικής απόφασης είτε με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: naftemporiki.gr