Ελ Τσάπο: Είχε δωροδοκήσει τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού με 100 εκατ. δολάρια

Με 100 εκατομμύρια δολάρια είχε δωροδοκήσει ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών.

Ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος υπήρξε το «δεξί χέρι» του Γκουσμάν για δύο χρόνια, μίλησε για τη φερόμενη δωροδοκία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τρίτη, εξεταζόμενος κατ’ αντιπαράσταση από έναν εκ των δικηγόρων του Γκουσμάν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο δικαστήριο του Μπρούκλιν, ο κ. Νιέτο είχε ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια πριν συμβιβαστεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σιφουέντες ισχυρίστηκε ότι η παράδοση έγινε στον Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 2012 από έναν φίλο του Ελ Τσάπο.

Ο Σιφουέντες εργάστηκε ως γραμματέας του και για δύο χρόνια κρυβόταν από τις αρχές μαζί του στα βουνά του Μεξικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Συνελήφθη στο Μεξικό το 2013 και αργότερα εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του για τη διακίνηση ναρκωτικών σε μια συμφωνία με εισαγγελείς.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2016 στις αμερικανικές Αρχές ότι ο Γκουσμάν κανόνισε τη δωροδοκία, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από το καρτέλ Σιναλόα το μεγαλύτερο προμηθευτή ναρκωτικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού.

Ούτε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ούτε κάποιος από τους πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησής του έχουν προβεί ακόμα σε κάποιο σχόλιο για τους ισχυρισμούς του Σιφουέντες.

Η δίκη του 61χρονου Γκουσμάν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αφού ο βαρόνος των ναρκωτικών εκδόθηκε από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών στη χώρα, ως αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα.

Ο Νιέτο δεν έχει ακόμα απαντήσει σε σχέση με την τελευταία αυτή κατηγορία αλλά έχει απορρίψει προηγουμένως ισχυρισμούς περί διαφθοράς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε.

Κατά την έναρξη της πολύκροτης δίκης τον Νοέμβριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γκουσμάν ισχυρίστηκε εκ μέρους του πελάτη του ότι διάφοροι Μεξικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πένια Νιέτο και του προκάτοχού του, είχαν λάβει δωροδοκίες για να προστατεύσουν τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάδα, έτερο αρχηγό του καρτέλ Σιναλόα, ο οποίος διαφεύγει ακόμα της σύλληψης.

Πηγή: skai.gr