Δ. Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Επιχειρούμε να δώσουμε πατριωτική λύση

«Η πατριωτική ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο καπηλίας»

H κυβέρνηση «επιχειρεί να δώσει πατριωτική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, τις διεθνείς της σχέσεις και την διπλωματία της για κάτι περισσότερο από 25 χρόνια» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι στις συζητήσεις με την ΠΓΔΜ η ελληνική πλευρά προσέρχεται «με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα».

Μιλώντας στη Realnews ο υπουργός Επικρατείας ασκεί δριμεία κριτική στη Ν.Δ. που, όπως υποστηρίζει, «σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση, υποτάσσει το εθνικό συμφέρον στη δίψα της για εξουσία». «Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξωτερική πολιτική ‘εθνικών δικαίων’ που αποτελεί τον μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμη μια εθνική τραγωδία» δηλώνει.

Τονίζει ακόμη ότι η βούληση της κυβέρνησης «για να μπει ένα τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα με τη γείτονα είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη», εξηγώντας ότι η κυβερνητική πολιτική για λύση του ζητήματος δεν εξαρτάται και δεν αλλάζει από το συλλαλητήριο. 

Ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό, ενώ υπογραμμίζει πως «η πατριωτική ευαισθησία του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που επιλέγει να εκφραστεί σήμερα κατά τον τρόπο αυτό» δεν θα πρέπει να γίνει «αντικείμενο εκμετάλλευσης και καπηλίας, είτε από εθνικιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, είτε από κάποιους που κυνικά επιθυμούν να στήσουν πολιτικές καριέρες πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκρούει παραλληλισμούς ανάμεσα στο συλλαλητήριο της Αθήνας με τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» και ταυτόχρονα καταλογίζει στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη σπουδή «να μετατραπεί το συλλαλητήριο για το όνομα της γείτονος σε αντικυβερνητική συγκέντρωση», κάνοντας λόγο για «ακραίο τυχοδιωκτισμό, υποκρισία και μέγιστη ανευθυνότητα».

Κατηγορεί παράλληλα τη Ν.Δ. για παλινωδίες στη στάση της και υποστηρίζει ότι «τελικά αρνείται τη στήριξη σε πάγιες εθνικές θέσεις… φλερτάροντας με τον εθνικισμό που όποτε επικράτησε ως εθνική γραμμή οδήγησε μονάχα σε τραγωδίες». Χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως «επικίνδυνο πολιτικό» για το εθνικό συμφέρον και τον λαό, καθώς «δεν διστάζει να πάει ακόμη και ενάντια στις προσωπικές του απόψεις για να διασφαλίσει την υποστήριξη από ακροδεξιούς κύκλους του κόμματος του και να καπηλευτεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού». «Είναι τελικά πολύ λίγος για το ρόλο και τη θέση του» υποστηρίζει. 

Σχετικά με τη στάση κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο κέντρο δείχνουν μια διάθεση συνεννόησης και διαλόγου» και ότι έχουν ήδη δημόσια διατυπώσει τη στήριξη στην εθνική θέση για το ζήτημα. 

Στο ερώτημα για πιθανή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές πως όταν υπάρξουν νέα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση, θα γίνει και η ανάλογη ενημέρωση». «Στο βαθμό που θα υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτή θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», προσθέτει. 

Χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα τη θέση του κ. Βενιζέλου ότι οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν του Συντάγματος της γείτονος χώρας, για να τονίσει, ωστόσο, πως «είναι εκ των νω ουκ άνευ ότι, μια συμφωνία όποτε και αν αυτή καταληχθεί, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες μέριμνες για την άρση του αλυτρωτισμού, θα εμπεριέχει και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γείτονος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκρούει το ενδεχόμενο εκλογών για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, να βγάλει τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας», εντολή την οποία «υλοποιεί και θα την τιμήσει μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης συνταγματικής της θητείας». Προσθέτει δε ότι στο βαθμό που τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, παραμένουν προσηλωμένα στους στόχους και τις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκε η κυβέρνηση από την αρχή δεν προκύπτουν ζητήματα ούτε αποχωρήσεων ούτε τριγμών.

Ερωτηθείς τέλος για τη στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου δηλώνει πως «αν έχει αλλάξει στόχους και επιδιώξεις, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του, το οποίο συνεχίζει με συνέπεια να υπηρετεί τις αρχές μιας έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr