Νοέ 21

Δρομοκαϊτειο: Κοριοί, ψώρα, καθηλωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισαχθεί στο «Δρομοκαϊτειο» με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση


Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνον τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και τους κοριούς, που όπως καταγγελουν ΠΟΕΔΗΝ και Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», το τελευταίο διάστημα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, στους χώρους του Νοσκομείου. Και σε αυτά τα προβλήματα, το τελευταίο διάστημα, προστίθενται καιπεριστατικά μολυσματικών δερματολογικών ασθενειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ενός νοσοκομείου που ως προορισμό έχει την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τους εγαζόμενους στο Νοσοκομείο, πέραν των πολλών περιστατικών με ψώρα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίστηκαν περιστατικά από τσιμπήματα κοριών που δέχθηκαν νοσηλευόμενοι, στο Δρομοκαΐτειο, ασθενείς. Γεγονός, που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιάννάκος, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παρεχόμενη ποιότητα νοσηλείας, αφού, προσφάτως, ένα νοσηλευτικό τμήμα υποχρεώθηκε να αναστείλει για λίγες ημέρες την λειτουργία του.

Και μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αυξάνονται οι νοσηλείες άστεγων και μεταναστών από τα hot spots, αφού, όπως τονίζει, η έκρηξη του μεταναστευτικού και οι απαράδεκτες συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας, έχουν ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα ψυχιατρικά περιστατικά που αφορούν μετανάστες. Έτσι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 20% των εισαγωγών, περίπου πέντε ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από hot spot», ενώ στο ίδιο ποσοστό εισάγονται άστεγοι και γενικώς άτομα με ψυχικές παθήσεις χωρίς κάποιο συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον και κατοικία.

Και οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου Εργαζομένων συνεχίζονται με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση.

Τα άτομα αυτά, καταγγέλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, λόγω έλλειψης ειδικών δημόσιων δομών, νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο παραμένοντας σε καθήλωση (δέσιμο), στα κρεβάτια όλο το 24ωρο. Κάτι που είχε αναδειχθεί από καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), σύμφωνα με τις οποίες, ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό εισήχθησαν για νοσηλεία στο «Δρομοκαΐτειο» και στο «Δαφνί», κατόπιν εισαγγελικής εντολής, παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός δεν είναι ψυχικό νόσημα, αλλά αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία απαιτεί τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή των ψυχικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισαχθεί στο «Δρομοκαϊτειο» με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση και μάλιστα από ειδικούς Ξενώνες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενους από το κράτος και κοινοτικά κονδύλια. Κι αυτό, γιατί όπως καταγγλέλει το Σωματείο Εργαζομένων, η πολιτεία φρόντισε κι έκλεισε τα τελευταία χρόνια όλες τις Δημόσιες Ειδικές Δομές για την φιλοξενία τέτοιων περιστατικών. Επισημαίνοντας, ότι το ψυχιατρείο όχι μόνον δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την νοσηλεία των συγκεκριμένων περιστατικών, αλλά καθίσταται και επικίνδυνος για τους πάσχοντες με αυτισμό, αφού αυτοί νοσηλεύονται σε κλινικές οξέων περιστατικών, με 30 ασθενείς που εμφανίζουν ενεργό ψυχιατρική συμπτωματολογία και περιθάλπονται από ελάχιστο προσωπικό. Με αποτέλεσμα τα άτομα με αυτισμό να είναι σχεδόν όλο το 24ωρο καθηλωμένα στα κρεβάτια, με ιατρική εντολή διότι αν λυθούν κινδυνεύει η ζωή τους.

Πηγή: www.skai.gr