Δηλώσεις Κοτζιά: Η πΓΔΜ δεν έγινε τουρκική παροικία και δεν δημιουργήθηκε «Μεγάλη Αλβανία»

«Παίρνουν ρίσκο, γιατί μας εμπιστεύονται, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, πως πλέον η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή, να γίνει δημοψήφισμα, αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας και στο τέλος «θα την επικυρώσουμε εμείς».

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε τη σημασία του συμβιβασμού «ως προς το κυριότερο που ήταν για εμάς να αλλάξει το όνομα, να είναι για όλες τις χρήσεις, διεθνείς και εσωτερικές και να αλλάξει το Σύνταγμά της, για να είμαστε σίγουροι». Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία είχε επιχειρήσει να λύσει το ονοματολογικό «στις καλές “καραμανλικές στιγμές, γιατί στις κακές είχε δεχθεί σκέτο το “Μακεδονία”».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ είπε ότι δεν χάρηκε που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει παρασυρθεί από το ακροδεξιό της κομμάτι» , ούτε από το γεγονός ότι «η ΝΔ θυσίασε τη θέση που εκείνη έφερε με τον Καραμανλή το 2008 για τη σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία», αλλά χάρηκε «που αποκαλύφθηκε η υποκρισία της, την ώρα που εγκατέλειπε αυτή τη θέση».

Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ ότι «λειτουργεί σαν κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα, του κόμματος “που σκούζει ότι τάχα η κυβέρνηση Ζάεφ τα παρέδωσε όλα”, που έφερε τον αλυτρωτισμό στα Σκόπια με τις πιο άθλιες τοποθετήσεις ενάντια στην Ελλάδα, που γέννησε αυτόν τον αλυτρωτισμό που θέλαμε να χτυπήσουμε με τη συμφωνία που κάναμε. Αυτό το κόμμα λέει ακριβώς τα ίδια με τη νέα Δημοκρατία».

Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «έχει επιδείξει μια σοβαρότητα- την οποία υπογράμμισα και δημοσίως και μέσα στη Βουλή- στη πολιτική σκηνή του τόπου», σημειώνοντας ότι «αντίθετα, οι υβριστές και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι άνθρωποι που προέρχονται από την ακροδεξιά, που τους διόρισε ο φυλακισμένος Παπαδόπουλος, σαν επικεφαλής της χουντικής τους νεολαίας, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν σήμερα τον τόνο». Και διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς: «Και τι θέλουνε; Να παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο; Θέλουνε να εισβάλει η χώρα στα Σκόπια;» Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως στο συλλαλητήριο που είχε γίνει για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα «ακουγόταν επί ώρες το σύνθημα “φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια”. Αυτό δεν είναι αλυτρωτικό; Και αλυτρωτισμός είναι και φιλοπολεμικό είναι».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να είναι ένα κράτος φιλικό που συνεργάζεται στα βόρεια σύνορα της και επεσήμανε πως εγκυμονούν κίνδυνοι να γίνει η πΓΔΜ είτε παροικία της Τουρκίας είτε να διαλυθεί και να δημιουργηθεί η «Μεγάλη Αλβανία» και η «Μεγάλη Βουλγαρία». «Διότι τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρά και πολύ σκληρά δυστυχώς. Συμφέρει την Ελλάδα αυτό; Διότι μιλούνε χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ως προς τη διείσδυση της Τουρκίας στην πΓΔΜ είπε ότι, με βάση αυτά που του μετέφεραν οι επικεφαλής των Αλβανών της πΓΔΜ, «οι Τούρκοι προπαγανδίζουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και θέλουν τον περιορισμένο και χαμηλό αλβανικό εθνικισμό να τον μετασχηματίσουν σε ισλαμικό φανατισμό», για να καταλήξει: «Συμφέρει την Ελλάδα να αποκτήσει ισλαμικό φονταμενταλισμό πάνω από τα σύνορά μας και να αποκτήσουν αυτοί έναν χώρο που να εκπαιδεύονται ισλαμιστές μαχητές για να εισέρχονται στην Ελλάδα;»

 

Πηγή: reader.gr