Δεκέμβριος: Προς νέα μείωση οφειλών Δημοσίου

Νέα μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, καθώς από τα στοιχεία «κλεισίματος» της περσινής χρονιάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη υποδόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την αποπληρωμή των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι τα χρέη διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο στα 3,14 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο  περίπου κατά 549 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δεκεμβρίου του 2016. Για να υπάρξει αυτή η μείωση, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης χρειάστηκε να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά προκειμένου να καλυφθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια του 2017. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που επίσης δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι συνολικές πληρωμές για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη διάρκεια του 2017 έφτασαν στα 2,124 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση επιπλέον ποσού της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενός ποσού το οποίο αναμένεται να εκταμιευτεί σε δόσεις.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φτάνουν στα 776 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπήρξαν πληρωμές 455 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2017 μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ μόνο τον 11ο μήνα του χρόνου υπήρξαν πληρωμές 87,9 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. 

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ποσό 1,754 δισ. ευρώ βαραίνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, εκ του οποίου τα 711 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ. Τα νοσοκομεία χρωστούν 485 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 287,5 εκατ. ευρώ.   

 

naftemporiki.gr